K-G Bergström

Genombrott för Fi en tillgång för alliansen

Tänk så olika statsministern och vice statsministern reagerar på Gudrun Schyman och sommarens hetaste politiska fråga – jämställdheten.

Fredrik Reinfeldt nämnde den inte i sitt tal i Almedalen. Jan Björklund ägnade större delen av sitt tal åt feminism.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En förklaring kan vara att en ledare för ett gammalt konservativt parti inte har mycket att yvas över i kampen för kvinnors rättigheter. Det har däremot en liberal ledare. Det var liberala kvinnor som slogs ihärdigast för kvinnlig rösträtt i förra seklets början. Inte socialdemokrater. De tyckte då att klass var viktigare än kön.

Den liberala traditionen är fortfarande stark. Det var Bengt Westerberg som införde den första pappamånaden i föräldraförsäkringen. I dag lovade Jan Björklund en tredje öronmärktmånad i föräldraförsäkringen.

FP-ledaren lyckades också vända upp och ned på gängse syn på löneskillnader. De brukar av partier till vänster beskrivas som oacceptabla klyftor. Björklund beskrev dem tvärtom som en chans för t ex kvinnliga akademiker i offentlig tjänst att få betalt efter förtjänst. Därför vill partiet utöka systemet med 5000 kr bättre betalda förste lärare också till förskolan och sjukvården.

FP lever upp till sitt gamla rykte som ett parti för lärare och sjuksköterskor.

Björklund var mycket försiktig i sin kritik av Socialdemokraterna. Det var de tre partier som han anser står till vänster om S som var måltavlan. De går till val på tillväxtkritiska budskap, sa han. Av dessa tre partier, V, MP och Fi, utsåg han lite överraskande MP som värst i löftespopulism. Men sammanfattade den rödgröna ekonomiska politiken som den största kvinnofälla som gillrats.

Talets starkaste parti handlade ändå om mäns misshandel av kvinnor. Han berättade om Alicia, 12 år, som låstes in på sitt rum med sin lillebror för att deras pappa skulle kunna misshandla deras mamma ostört. Den gripande beskrivningen avslutades med kravet att fler män ska dömas till fotboja och att straffen för kvinnofridskränkning ska skärpas. De skyddade boendena ska bli fler.


Björklunds Almedalstal innebär dels ett faktiskt erkännande av det genomslag som Fi har lyckats ge jämställdheten dels att FP samtidigt har fått en klassisk liberal profilfråga mer eller mindre gratis i centrum för debatten.

Om feminismen håller som hetaste fråga ända till den 14 september är högst osäkert. Om det sker borde Folkpartiet och Fi vara de stora vinnarna.

Möjligen är Fi:s genombrott ändå en tillgång för hela Alliansen. Partiet står så långt till vänster att det blir mycket lättare för de borgerliga att skrämmas med socialism.

Björklund gjorde det redan i sitt tal:

Hur mycket högre elpriser vill ni betala?

Hur mycket högre räntor tål ni?

Ni kan vara övertygade om att varningarna kommer att upprepas fram till valet.