K-G Bergström

Går till historien
som svekets dag

Publicerad

Den 4 januari går till historien som svekets dag. Den 6 september ifjol sa statsminister Stefan Löfven att "mitt Europa bygger inte murar". De svenska ID-kontrollerna för att hindra flyktingar från Danmark är raka motsatsen till det löftet.

Att Danmark omedelbart följde efter med stickprovskontroller vid sin södra gräns är ännu en tegelsten i de alltfler murbyggena mellan EU-länder. Frågan är bara om Tyskland svarar med samma mynt. Det kan knappast uteslutas. Landet har redan infört sådana mot Österrike.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här utvecklingen är sorglig för alla dem som efter andra världskriget sett tecken på att politikerna försökt organisera världen på ett bättre sätt.

Det började med FN. En institution som skulle förhindra nya krig, hoppades man. Så blev det inte. Vetorätten i säkerhetsrådet omintetgjorde de drömmarna. Det är ju den som gjort FN impotent i Syrienkonflikten. Med ett starkt FN hade dagens flyktingkris aldrig inträffat.

Nästa humanitära språng var bildandet av EU. Som fredsgarant har unionen förvisso fungerat bättre än FN. Inga krig mellan medlemsländerna. Men drömmen och målet om den fria rörligheten i Europa har nu krossats av flyktingkrisen. Syrienkriget och det labila läget i Afghanistan har tvingat folk att fly till Europa i en omfattning som EU:s medlemsländer inte anser sig klara. Om EU hade haft effektivare yttre gränskontroll skulle förstås trycket ha blivit mindre. Men möjligen bidrog kritiken om ett Festung Europa till att de yttre gränserna blev som trasiga nät. Nu lär fästningsarbetet ta fart, trots att många tycker det är motbjudande.

Sverige framstod länge som en humanitär supermakt. Det var landet som välkomnade de flesta. Idag ironiserar utländska tidningar över den rollen. New York Times skriver att de svenska ID-kontrollerna och de danska gränskontrollerna ytterligare gröper ur EU:s ideal om öppna gränser.

Ändå lär det inte bli några dramatiska inrikespolitiska konsekvenser av Sveriges fotbyte i flyktingpolitiken. Visst rasar Vänsterpartiet och Centern över ID-kontrollerna. Men eftersom övriga sex partier i realiteten stod bakom, så lär det inte bli några dramatiska opinionsförskjutningar. Svenska folket tycks ju i huvudsak stå bakom den nya politiken.

Det parti som borde löpa störst risk att straffas är Miljöpartiet. Det är inte svårt att hävda att partiet har svikit sina ideal för maktens skull. Men också för att det är Miljöpartiet som har fått två regeringar att föra en flyktingpolitik som i höst inte visade sig hålla. Ändå, om någon ska lastas för den politiken, vilket inte är självklart, är det förstås Alliansen och Socialdemokraterna som har det yttersta ansvaret. Reinfeldt och Löfven var ju inte piskade att gå i armkrok med Åsa Romson och andra gröna. Men vid den tiden fanns det övervägande goda humanitära skäl för deras vägval.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag