K-G Bergström

För polisens ledning är det besvärande

Publicerad

Det är inte så ofta statsminister och oppositionsledare är överens. I dag skedde det. Båda tar avstånd från Stockholmspolisens hantering av sexuella trakasserier av unga flickor under en festival i somras. Jag utgår från att övriga kolleger till dem instämmer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan är om politikerna skulle ha varit lika eniga i sina fördömanden ifjol. Det kommer vi förstås aldrig att få veta. Men det ska inte uteslutas att reaktionerna hade varit annorlunda då. För det är nog knappast bara Stockholmspolisen som undvek sanningar som kunde gynna Sverigedemokraterna.

”Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen”, säger polischef Peter Ågren till DN.

Polisen ringade in en grupp om femtio personer som misstänktes ligga bakom de sexuella trakasserierna. Det var flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan skrev polisen i en intern rapport. Men utåt beskrevs festivalen snarast som lugn.

Det må ha varit relevant att i det här fallet precis som när det gäller de sexuella trakasserierna i Köln nyligen ange ungdomarnas ursprung. Om det kan hävdas att deras kvinnosyn har något samband med det.

Men risken är att ribban för etnisk-, religiös- eller nationalitetsbeskrivning kommer att sänkas, när det inte alls är befogat. Att pendeln svänger för långt.

För polisens ledning är det inträffade besvärande. Polisen får inte under några omständigheter ta politiska hänsyn i sin tjänsteutövning. Nu erkänner en lokal polischef att det är precis vad man gjort.

Att rikspolischef Dan Eliasson omedelbart tillsatte en utredning är formulär 1 A. Fattas bara. Frågan är bara om allmänheten kan lita på resultatet. Det är ju en intern polisutredning som ska avgöra.

Men den här skandalen är inte bara en fråga om Stockholmspolisens diskutabla hantering. Rikspolischefen själv har problem med den politiska opartiskhet som borde vara självklar för en myndighetschef. En sådan ska representera alla. Det är därför önskvärt att hen åtnjuter brett förtroende över partigränserna.

Men som generaldirektör för Försäkringskassan twittrade Dan Eliasson så här om SD-ledaren när han såg honom i tv: "J Åkesson i debatt gör att jag kräks".

Det har inte SD-ledningen glömt. På måndagen svarade SD:s partisekreterare Richard Jomshof med samma mynt i samma sociala medium:

"Dan E i media väcker kräkreflexer."

Partiledare Jimmie Åkesson uppges också ha krävt rikspolischefens avgång.

Den uppmaningen kommer regeringen att strunta i. Eliasson är gammal socialdemokratisk statssekreterare men i grunden en skicklig myndighetschef. Det räddar honom i varje fall tills vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag