K-G Bergström

Felbestämning av åldrar en enorm merkostnad

Publicerad

Beskedet från Rättsmedicinalverket att cirka tre av fyra undersökta ensamkommande barn som sökt asyl är över 18 år, innebär en svidande kritik av stora delar av det svenska etablissemanget. Inte minst det politiska. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men också både folkrörelser som Rädda Barnen som talat om att det är en vandringssägen att det skulle finnas vuxna bland de ensamkommande barnen. Och barnläkare och Advokatsamfundet som motsatt sig de medicinska åldersbedömningarna.

Motståndet var länge framgångsrikt och fick omfattande konsekvenser. Sverige har framstått som något av en fristad för unga flyktingar. 2015 tog Sverige emot 40 procent av alla ensamkommande barn som sökte asyl i EU-länder. Det har också rimligen lett till onödigt lidande för de som är barn och placerats i särskilda så kallade HVB-hem och där tvingats dela boende med vuxna asylsökande.

En annan aspekt är den rent ekonomiska. Ensamkommande barn får mer stöd än vuxna. I fjol kostade den här gruppen 26 miljarder kronor. En minst sagt hisnande siffra. I år räknar man med 19 miljarder kronor. 

Enligt Migrationsverket är dygnskostnaden för vuxna asylsökande 337 kronor men för barnen 2 918 kronor. Då är det lätt att inse vilken enorm merkostnad felbestämningen av många asylsökandes ålder har resulterat i.

 

LÄS MER: Han ljög om sin ålder – nu ångrar han sig 

 

Ändå har det förstås inte saknats krav på att införa medicinska åldersbestämningar. Redan 2012 ställde SD det i en riksdagsmotion. Den röstades ner av övriga partier. Alliansen som då styrde var inte beredd att ta striden. Expressens ledarsida tror i dag att SD:s tal om ”skäggbarn” lamslog debatten. Det ska inte uteslutas. Men man måste samtidigt inse politikernas dilemma. Framför allt barnläkarnas invändningar mot säkerheten i medicinska åldersbedömningar, gjorde det naturligtvis svårt för regering och riksdag att köra över vad som uppfattades som professionen.

Vad vi inte heller vet är om Miljöpartiet i regeringen bromsade bruket av medicinska åldersbedömningar. De Grönas grundinställning i flyktingpolitiken är ju som bekant rätt annorlunda än Socialdemokraternas. Partiet ville på kongressen nyligen ge just ensamkommande barn som kom 2015 och som sen dess hunnit fylla 18 år eller fått sin ålder korrigerad till det en andra chans till asylprövning, vilket Stefan Löfven inte vill medverka till.

 

LÄS MER: Stefan Löfven om resultatet: "Viktigt att vi vet"

 

Man kan befara att Rättsmedicinalverkets resultat kommer att utnyttjas av invandringskritiska krafter. De kommer att framställa flyktingar som lögnare och bedragare. Visst har uppenbart åtskilliga av de ensamkommande ”barnen” ljugit om sin ålder. Men precis som Expressens ledarredaktion konstaterat, skulle förmodligen också svenskar kunna gör det, om de befann sig i en desperat situation.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag