Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

En skänk från
ovan till S-kritiker

Med såna vänner behöver inte Stefan Löfven några fiender. Saudiarabiens stopp för Margot Wallströms tal inför Arabförbundet är en skänk från ovan till interna socialdemokratiska kritiker liksom Miljöpartiet. De som vill stoppa det militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skulle regeringen ändå ge besked om förlängning av avtalet skulle det uppfattas som närmast en provokation. Det vore också ett politiskt självmål av Löfven. Miljöpartiet skulle rimligen inte kunna sitta kvar i regeringen. Frågan är t o m om Margot Wallström skulle vilja göra det.

I bästa fall för Stefan Löfven och Peter Hultqvist beror det saudiska nejet till Wallströms tal på att Sverige gett besked om att det inte blir någon förlängning. Det förefaller dessvärre mindre sannolikt, eftersom beskeden från Wallström och hennes stab är att beredning fortfarande pågår.

Det i sig skvallrar om att det finns starka krafter i regeringen som vill fortsätta det militära samarbetet. Redan i utrikesdebatten i riksdagen den 11 februari signalerade utrikesministern att det ”inom kort” skulle komma besked om avtalet. I övermorgon har det gått en månad sen löftet om besked inom kort kom.


Eftersom det finns goda skäl att tro att en av de ivrigaste förespråkarna av fortsatt avtal är den gamle vapenfabrikssvetsaren och f d Metallbasen Stefan Löfven själv är den nya vändningen för honom personligen förödande. Inte bara för att det blivit så mycket svårare att få politiskt stöd härhemma för avtalet. Men dessutom har hans dröm om att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd försämrats. Idag kom uppgifter om att Saudiarabien absolut inte kommer att stödja Sveriges kandidatur. Hur övriga arabländer ställer sig återstår att se. Margot Wallströms inbjudan att få tala inför Arabförbundet var ju ett uppenbart tack för regeringens godkännande av Palestina.

För tillfället har Sverige lyckats med konststycket att reta upp både Israel och i varje fall delar av arabvärlden.

Det konstaterandet gjorde också Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström för att sen mer eller mindre lasta över allt ansvar på regeringen också för saudiernas nej till Wallströms tal.

Det är uppenbart en följd av bland annat den hårda kritiken från utrikesministern mot piskstraffet för den saudiske bloggaren.

– Man måste protestera mot det som är närmast medeltida metoder, sa hon tidigare.

I det borde varje svensk kunna instämma. Att det största oppositionspartiet hellre tycks kritisera den svenska regeringen än saudierna är pinsamt för M.

Men också för den svenska näringslivseliten, som tycks beredd att sälja vad som helst till vem som helst.