Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

En klar risk att låta Bali stanna i partiet

Att Hanif Bali skulle tystna helt, kan Ulf Kristersson glömma, skriver K-G Bergström. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ
Ulf Kristersson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Det kan se ut som att punkt kan sättas för Hanif Bali-affären. Han har tvingats till avbön, han sparkas ur partistyrelsen, även om det möjligen formellt beskrivs som att han går frivilligt. Han ska till och med sluta skriva på Twitter, vilket nog är väl så smärtsamt för en av de framgångsrikaste twittrarna. Han har över 80.000 följare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ändå har ännu inte en av de viktigaste frågorna fått något svar. Hur kunde högerpopulistiska sajten Nyheter Idag så snabbt få kännedom om att UD förmedlat en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist till Patrik Oksanen, politisk redaktör på helahälsingland.se. Sajten utnyttjade offentlighetsprincipen och begärde ut mejlen mindre än ett dygn efter Oksanens mejlväxling med UD.

Att journalister oavsett kulör kräver att få ta del av allmänna handlingar är inget diskutabelt. Men för att begära ut en handling av det här slaget, måste redaktören veta att det finns en mejlväxling. Hur kunde Nyheter Idag känna till det?

Det har spekulerats i att sajten fick tipset från Ryssland. UD tog de uppgifterna på så stort allvar att man vände sig till Säpo. Enda offentliga reaktionen därifrån är att händelsen ”i nuläget inte är ett ärende för säkerhetspolisen”. Ett något svårtolkat besked, men som knappast tyder på att den hemliga polisen hittills hittat något belägg för utländsk inblandning. Även om Säpo är hemligt till sin natur, får man ju ändå hoppas att man skulle tillkännage om en utländsk stormakt gjort sig skyldig till något så allvarligt som avlyssning av svenska utrikesdepartementet.

 

Utrikesminister Margot Wallström sa i Bryssel i dag att hon kommer att ha möte med UD:s säkerhetsfunktion, när hon kommer tillbaka till Sverige. Det tyder på att affären inte är över.

Med tanke på hur pinsam historien är för Socialdemokraternas huvudmotståndare, Moderaterna, så har nog S-strateger heller inget emot om M får svettas ett tag till, även om det naturligtvis inte styr Margot Wallström. Som chef för utrikesdepartementet finns det högst legitima skäl för henne att förvissa sig om att inget otillbörligt sker på departementet.

Ulf Kristersson däremot har efter sin succéstart nu drabbats av två allvarliga bakslag. Nya Karolinska var det första. Hanif Bali den andra. Jag är inte beredd att avgöra vad som är värst för partiet.

 

Men det finns två allvarliga omständigheter kring Hanif Bali som förklarar det snabba och tuffa beslutet att få bort honom från partistyrelsen. Blotta misstanken att en moderat riksdagsledamot går en högerpopulistsajts ärenden, kan nog få den mest M-lojale väljaren att överväga Annie Lööf som alternativ. Om det dessutom finns en risk att Moderaternas historiska hatobjekt Ryssland på något vis haft ett finger i ett spel där en egen M-ledamot figurerat, gör det hela ännu värre.

Och soppan blir inte mer aptitlig av att det var en respekterad borgerlig ledarskribent som delvis hånades av Bali till en början.

Att M inte sparkade ut Bali ur partiet förvånar kanske en del. Förklaringen måste vara att han anses fånga upp väljare på högerkanten som annars definitivt skulle rösta på SD.

Ändå tar M-ledningen en klar risk, när man låter honom stanna. Även om han slutar twittra, finns Facebook kvar för honom. Att Hanif Bali skulle tystna helt, kan Ulf Kristersson glömma. Och att han skulle bli en vuxen i rummet lika så.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!