Jonas Sjöstedt håller tal på Vänsterpartiets kongress. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt håller tal på Vänsterpartiets kongress. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
K-G Bergström

En demonstration av hur maktlöst V känner sig

Publicerad

Trots att Jonas Sjöstedt egentligen ser de borgerliga partierna och SD som huvudmotståndare, gjorde han i sitt inledningstal på V-kongressen Socialdemokraterna till den främsta måltavlan. De har tappat gnistan, V är Sveriges enda vänsterparti sa han. På presskonferensen skärpte han tonen ytterligare och sa att S inte vill bråka med de rika.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kan låta tufft, men är i själva verket en demonstration av hur relativt maktlöst V uppenbarligen känner sig. Visst skryter Sjöstedt med att man fått igenom 80 viktiga reformer, men samtidigt erkänner han öppet att han inte förmått S att ändra skatte- och fördelningspolitiken så att den minskar de avgörande inkomst- och förmögenhetsskillnaderna. Han uppträdde samtidigt som något av den försmådde friaren. Han är uppenbart mycket störd över att Stefan Löfven hellre vill regera med L och C än med Vänsterpartiet.

Ändå försöker han fortfarande ställa in sig hos S. Kongressens största och viktigaste stridsfråga handlar om V ska gå ifrån de så kallade budgetreglerna om överskottsmål och krav på begränsad statsskuld. Tunga motionärer vill ha bort reglerna för att V ska kunna satsa mer skattepengar och tillåta lånefinansiering. Det är inte första gången i partiets historia. När Mona Sahlin inför 2010 års val på presskonferens tillkännagav att hon och S ville gå till val tillsammans med Mp men inte V, var ett argument att Lars Ohly och V inte accepterade det så kallade ekonomiska ramverket.

 

När hon senare tvingades ta med V i samarbetet uppfattades Ohly ha accepterat budgetdisciplinen som ramverket kräver. I den nya breda politiska uppgörelsen 2016 ingick också V. Partistyrelsen vill avslå kraven på nej till överskottsmål och annat i ramverket med motiveringen att det riskerar att isolera V i riksdagen och gynna de krafter inom socialdemokratin som hellre vill samarbeta högerut.

Problemet med det argumentet är att det slår in öppna dörrar. Trots att Sjöstedts parti redan står bakom budgetreglerna riskerar V att bli isolerat efter nästa val, eftersom Löfven hellre vill samarbeta över blockgränsen, trots att partiet redan är lojalt med S om det finanspolitiska ramverket.

Förutom striden om en så viktig fråga finns andra betydande orosmoln på vänsterhimlen. Partiledningen har anklagats för toppstyrning och osynliggörande av kvinnor i riksdagsgruppen. Flera har eller är på väg att hoppa av. 

 

Opinionssiffrorna är visserligen bättre än det dåliga valresultatet (5,7 procent) men bara upp med 1,5 procentenheter i Demoskops februarimätning. En svag ökning med tanke på den närmast ideala tillvaro V haft sen valet – både budgetmakt och fri ställning som oppositionsparti. Och långt till de 12 procent Gudrun Schyman fick bakom partiet 1998.

Ändå behöver Jonas Sjöstedt inte bekymra sig om sin position. Det finns helt enkelt inga konkurrenskraftiga konkurrenter som har nån chans om de skulle försöka utmana honom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag