Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Eliasson har lyckats dåligt med att dämpa protesterna

Foto: Robin Isaksson/Piniro/ALL OVER PRESS, YLWA YNGVESSON

Länge såg inrikesminister Anders Ygeman ut att vara den rödgröna regeringens superstjärna. Han synes överallt. Han svarade kort och rakt på medias frågor. Han föreföll att få saker uträttade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men nu börjar stjärnglansen mattas av. Polisen befinner sig i akut kris. Varje dag i år har tre poliser slutat, sa Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Lunchekot idag. Missnöjet är omfattande. Det är den stora omorganisationen som är huvudorsaken. Men rikspolischefen Dan Eliasson har lyckats dåligt med att dämpa protesterna.

Ovanpå kritiken mot dåliga löner, arbetsmiljö och organisation kom DN nyligen med det värsta betyget. Ifjol klarade polisen bara upp 14 procent av de anmälda brotten. Lägsta uppklarningsprocenten på 16 år enligt tidningen.

Självklart stänker de dåliga nyheterna på polisministern. Det räcker inte för en sån med att bara vara maximalt tillgänglig för media. Det krävs både snack och verkstad.

Idag offentliggjorde Anders Ygeman och Magdalena Andersson en två miljarderssatsning fram till och med 2020. Men precis som när regeringen presenterade vad den kallade en historisk miljösatsning, så har man valt att göra satsningen baktung. De mesta pengarna kommer efter nästa val. Vanliga polisen får 2017 100 miljoner kr mer, 2018 280 miljoner, men efter valet kommer de stora pengarna: 700 milj 2019 och 1 miljard kr 2020. Lätt för Magdalena Andersson att lova, när hon inte kan veta om hon har jobbet kvar då.

Nu är ändå den här satsningen långt säkrare än miljöinvesteringarna. Risken att en eventuell Alliansregering skulle satsa mindre är rätt liten. Visserligen föreslog Moderaterna i sin vårbudgetmotion bara 1,7 miljarder kr till den vanliga polisen under åren 2017-20 mot regeringens löfte idag om drygt två miljarder kr. Men centern låg över regeringen. Och Liberalerna lovade 2500 fler polisen till 2020. Också KD vill prioritera fler poliser.

Jag skulle bli förvånad om inte bilbränder, blåljusattacker och den låga uppklarningsprocenten gör att samtliga Allianspartier i sina budgetalternativ försöker lova mer till polisen än regeringen. Problemet för båda blocken är ändå att varken ny organisation eller fler poliser tycks vara någon garanti för effektivare polisarbete.

De flesta trodde nog att en centralisering av polisen skulle öka effektiviteten jämfört med de tidigare många självständiga polismyndigheterna som Anders Ygeman har liknat vid 21 påvedömen. Hittills tycks resultaten snarare har blivit det motsatta. Om inte rikspolischefen före årets slut kan visa något som tyder på positiva effekter, lär hans framtid på posten vara i högsta grad oviss. Inrikesministern kommer i det längsta att hålla honom om ryggen. Inte minst som han varit socialdemokratisk statssekreterare i tidigare S-regering.

Men med den tyngd poliskrisen håller på att få, lär inte ens någon gammal partibok kunna rädda honom utan positiva resultat.