Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Ekeroth är körd som riksdagsman

Kent Ekeroth är körd som riksdagsman. Dagens fällande dom kommer som kulmen på en karriär som kantats av skandaler. Ekeroth kommer visserligen att överklaga domen, men även om han skulle bli frikänd av hovrätten lär det inte rädda hans politiska karriär. Hans namn associerar till beteenden som partiledningen tar avstånd från. Det är dessutom naturligtvis extra belastande att en ledamot i riksdagens justitieutskotts döms.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkessons uppenbara ambition är att göra SD rumsrent och kunna attrahera nya väljargrupper, till exempel kvinnor i offentlig sektor. Att då ha en riksdagsledamot som drar runt på stan på nätterna och uppträder aggressivt och berusat, är ingen tillgång i de försöken. Tvärtom.

SD-ledarens problem är dock att hans riksdagsgrupp är överrepresenterad i brottsstatistiken. Inget annat parti lär ha så hög andel dömda eller på annat sätt belastade ledamöter som SD:

Kent Ekeroth, dömd för ringa misshandel, domen ska överklagas. 

Martin Kinnunen, dömd för bokföringsbrott i hovrätten, domen överklagad.

Carina Herrstedt, dömd för förtal. 

Anders Forsberg, dömd till fängelse för förskingring, har lämnat sitt uppdrag som följd av domen.

Anna Hagwall har uteslutits ur partiet efter att enligt partiledningen ha velat ha lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet.

 

LÄS OCKSÅ: Kent Ekeroths värsta skandaler 

 

Under förra mandatperioden lämnade Erik Almquist riksdagen efter järnrörsskandalen liksom Lars Isovaara efter en annan incident.

Det kan se ut som att Jimmie Åkesson är stentuff mot ledamöter som begår brott eller andra försyndelser. Men Kent Ekeroth fick vara kvar trots sin inblandning i järnrörsskandalen. Carina Herrstedt och Martin Kinnunen likaså trots deras domar.

Partisekreterare Richard Jomshof har förvisso inte begått något brott, men ett uttalande nyligen om att en invandrad moderat lokalpolitiker inte var välkommen i Sverige, sen han kritiserat SD, visar att omdömet sviktar högt upp i partitoppen.

Förutom att det blir svårare för partiet att nå nya väljargrupper riskerar också de ständiga förlöpningarna att försvåra SD:s politiska roll. Partiet fick visserligen ett slags rehabilitering när M-ledaren i vintras plötsligt sa att hennes ledamöter var beredda att samtala med SD-arna i riksdagen.

Men efter dagens dom och Jomshofs uttalande lär AKB tvingas inta större avstånd till SD, även om reaktionerna från partiledningen på SD-partisekreterarens omdömeslöshet knappast imponerar.

Moderaterna har alltid sagt sig vara för lag och ordning. Det varumärket riskerar att solkas ner om man har för nära kontakt med ett parti där inte ens alla ledamöter klarar att lyda de lagar riksdagen stiftar.

Men det borde förstås också bli konsekvensen för SD. Rättsfrågorna prioriteras högt av partiet. Men ska man döma av tidigare skandalers obefintliga opinionseffekt för Sverigedemokraterna, ska man nog inte utgå från att dagens dom får SD-väljarna att lämna partiet.