Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Dubbla budskap från statsminister Löfven

<p>Stefan Löfvens tal var ytterst garderat.</p>Foto: Olle Sporrong
"Jag tror att det här var kungens mest medkännande tal sen januari 2005", skriver K-G Bergström om kungens tal. Foto: Olle Sporrong

Nyhetsfattig och relativt okontroversiell. Så kan man kort sammanfatta statsministerns regeringsförklaring. Den som snarare stod för en smärre överraskning var kungen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han framstod som en varm flyktingvän. Han talade om flyktingkatastrofen som en "tragedi som har berört oss alla känslomässigt”. Inte sen andra världskriget har så många människor varit på flykt.

Kungen tyckte också att i en globaliserad värld måste vi utbilda kommande generationer till världsmedborgare.

Jag tror att det här var kungens mest medkännande tal sen januari 2005, då han efter Tsunamikatastrofen lyckats fånga människors empati med de drabbade mycket bättre än dåvarande ministrar.

När jag lyssnade på honom, undrade jag vad Sverigedemokrater egentligen kunde tycka om ett så påtagligt flyktingvänligt tal. Jag misstänkte att de skulle ogilla budskapet, men jag var inte övertygad om att de skulle uttrycka det offentligt. SD är ju utpräglat nationalistiskt. Sverigevänner, upprepas ständigt som tilltalsord när partiledaren talar till sina anhängare. Kungen är ju inte bara statschef utan rimligen också symbol för det Sverige de känner så starkt för. Skulle någon verkligen ifrågasätta honom?

Jo utanför den så kallade sammanbindningsbanan där ledamöter åt snittar och tog sig ett glas vin, träffade jag Mattias Karlsson, SD:s gruppledare (som vad jag såg inte ägnade sig ut såna utsvävningar utan talade i telefon).

Han bekräftade min misstanke. Gruppledaren medgav att han reagerade på kungens anförande. Det kunde ha varit mer samlande tyckte han och gillade inte formuleringen att ”vi måste utbilda kommande generationer till världsmedborgare”.

Stefan Löfvens tal var däremot ytterst garderat. ”Den som flyr från krig och förtryck ska kunna få skydd i Sverige”, sa han. Men fortsatte: "Den som saknar skäl att stanna ska återvända. Sverige har en reglerad invandring."

I två meningar två budskap. Ett till den flyktingvänliga opinion som är stark, vilket de senaste veckorna visat. Ett annat till invandringskritiker i det egna partiet för att stoppa ytterligare flykt till SD. För trots att så många människor engagerat sig för att hjälpa de som flyr. I synnerhet efter bilderna på den syriska lille pojken som flöt iland, så har SD:s stöd ökat enligt Novus mätning som kom i dag.

Också om tiggarna kom dubbla budskap. Europa kan inte acceptera antiziganism. Men sen sa statsministern: Allmosor är inte vägen ur armod. Ingen ska behöva tigga på gatan. Och lite senare: Olovliga bosättningar på allmän eller privat mark ska inte tillåtas. Men också: Hatbrott ska aldrig accepteras.

I det säkerhetspolitiska avsnittet fanns två avgörande skillnader jämfört med fjolårets regeringsdeklaration. Då skrev Löfven: Sverige ska inte söka medlemskap i Nato. Den formuleringen hade försvunnit i år.

Däremot har regeringen skärpt tonen mot Ryssland i år.

”Den ryska aggressionen och destabiliseringen av Ukraina är den allvarligaste utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen sen det kalla krigets slut.”

Skulle inte tro att ens Carl Bildt har några problem med den beskrivningen.