Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Domen i Solna tingsrätt borde få alla partier att dra öronen åt sig

Det är inte bara Sverigedemokraterna som tvingas utesluta partimedlemmar och höga förtroendevalda.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På måndagsmorgonen deklarerade Centern att partiet vill utesluta två nämndemän i Solna. Det handlar om Ebtisan Aldebe och Hasan Fransson. De är nämndemän och avgjorde i februari ett mål mot en man som åtalats för misshandel av sin fru. Rådmannen och en av nämndemännen ville fälla honom. Centerpartisterna röstade för att fria. Och det ledde till att domen blev friande. De två som ville fria skrev bland annat i domen att mannen kom från en bra familj och att kvinnan borde ha vänt sig till mannens familj med sina anklagelser inte till rättsväsendet, eftersom paret gift sig enligt sharialagarna.

Partiledare Annie Lööf tycker att argumentationen är hårresande. Men frågan är om hon och partiledningen borde vara särskilt förvånade.

 

LÄS MER: Annie Lööf om kritiserade domen: ”Hårresande” 

 

Ebtisan Aldebe borde vara välkänd i Centerrörelsen eller kanske snarare ökänd. Redan inför valet 2006 då hon var riksdagskandidat sa hon i en Rapport-intervju att det borde gälla särskilda arvsrättslagar för muslimer i Sverige.

Jag genomförde under den våren partiledarintervjuer för Rapport och tog förstås upp fallet med Maud Olofsson som till min stora förvåning hade fortsatt förtroende för Aldebe.

Domen i Solna tingsrätt borde få alla partier att dra öronen åt sig och kolla att alla kandidater verkligen i första hand bekänner sig till svenska lagar och inte låter tolkningen av dessa avgöras av den egna religionen, skriver K-G Bergström.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Och hon är alltså fortfarande aktiv. Inte bara som nämndeman utan också ledamot för den i familjefrågor känsliga socialnämnden. Hennes man kandiderade också för Centern i riksdagsvalet 2010, men uppges inte längre ha några förtroendeuppdrag för partiet.

Enligt vad jag hört har det också i partiet framförts varningar om att Aldebe är en medial säkerhetsrisk, men varningarna har uppenbart inte tagits på allvar.

 

LÄS MER: Anne Ramberg om domen: ”Hör inte hemma i en svensk domstol” 

 

Centern är ju riksdagens kanske invandrarvänligaste parti. Frågan är om det är den inställningen som fått partiet att svikta i granskningen av kandidater födda i andra länder.

Nu är det i och för sig inte bara Annie Lööfs parti som haft liknande problem.

Miljöpartisterna Mehmet Kaplan och Yasri Khan hamnade i blåsväder och Kaplan tvingades lämna statsrådsposten och Khan stoppades i sin politiska karriär sen han vägrat ta en kvinnlig journalist i hand. 

Moderaterna hade Abdirizak Waberi som riksdagsledamot och Socialdemokraterna hade en kort tid den kontroversielle Omar Mustafa som suppleant i partistyrelsen.

Under våren fastställs listorna inför höstens val. Frågan är om partierna är noggrannare i sina kontroller av kandidater nu. Domen i Solna tingsrätt borde få alla partier att dra öronen åt sig och kolla att alla kandidater verkligen i första hand bekänner sig till svenska lagar och inte låter tolkningen av dessa avgöras av den egna religionen.

Samtidigt borde nog också det politiska systemet överväga om nämndemannasystemet verkligen är bästa garanten för rättssäkerheten i svenska domstolar.