K-G Bergström

Detta måste räknas som en besvikelse för Kristersson 

Publicerad

Dagens Demoskop är dyster läsning för Ulf Kristersson. 

Hans kometstart tycks ha kommit av sig. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visserligen har M åtskilligt högre siffror än i oktober, när Kristersson tog över. Men partiet ökar inte längre. Tvärtom backar M med 2,1 procentenheter. Visserligen inte statistiskt säkert. Men man kan på goda grunder utgå från att Kristersson tappat till Jimmie Åkesson. SD ligger nu på 18,6 procent – en statistiskt säker uppgång med hela 3,2 procentenheter.

Jämfört med andra opinionsinstitut hade Demoskop lägre siffror för SD i februari. Återstår att se hur siffran för mars förhåller sig till övriga institut som i februari hade SD på drygt 16 procent.

I alla händelser måste M:s 21,8 vara en stor besvikelse för nye partiledaren. Det är under valresultatet. Och dessutom långt ifrån Anna Kinberg Batras bästa siffra. I april 2016 hade M under hennes ledning 28 procent.

Det är alltid svårt att förklara förändringar av opinionen utifrån en månad. Men jag kan se flera skäl till Kristerssons förluster. Under februari hamnade partiet i kraftig motvind på grund av skandalerna kring Nya Karolinska Sjukhuset. Regeringen tillsatte till och med en kriskommission för att utreda vad som hänt. Det har inte gett S någon opinionsökning, men uppmärksamheten kring NKS-skandalen kan ändå ha missgynnat M.

Ett annat problem för den nye M-ledaren är att han tycks ha svårt att ta plats i politikens centrum. Han har inte den fingertoppskänsla som gör att väljarna hela tiden påminns om hans existens. Det är i och för sig ingen garanti för bra opinionssiffror. Jan Björklund är nog den partiledare som är bäst på att göra politiska utspel.

Ändå är det förstås bättre för en partiledare, i synnerhet ett valår, att synas. I synnerhet om man har hyggligt förtroende bland väljarna som Kristersson hittills haft, men som Björklund inte har i samma utsträckning.

SD:s utrensningar av riksdagsledamöter från höstens listor skulle teoretiskt kunna vara en förklaring till partiets kraftiga uppgång. De blev kända dagen efter Demoskops mätstart. Men troligare är väl att februari-siffran var i lägsta laget.

För de rödgröna är dagens mätning trots små förändringar ändå källa till glädje. Alliansen är tillbaka i underläge.

Demoskops undersökning av partisympatierna bland kvinnor och män är intressant läsning. Det är extremt stora skillnader för flera partier. Centern och Miljöpartiet har dubbelt så många kvinnor bland sina sympatisörer.

De rödgröna är totalt starkare bland kvinnor. Lite anmärkningsvärt möjligen att V bara har 1,1 fler kvinnor. Kan det månne bero på negativ publicitet om hur flera kvinnor i riksdagsgruppen känt sig behandlade?

Att SD är ett parti för män är ju däremot ingen större nyhet. Könsklyftan är så stor som 10,2 procent. SD har 23,4 procent av männen bakom sig mot 13,2 kvinnor.

Också Moderaterna framstår som ett mansparti, dock inte lika utpräglat.

https://infogram.com/1px1qkjmw97xnmtq0yg00p5z9dunx1pnpep
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag