Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Det var inte så lite djärvt av Stefan Löfven

Stefan Löfvens tal i Järva var hans kanske sista stora framträdande innan valrörelsen tar paus, skriver K-G Bergström. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsministern avslutade Järvaveckan med ett utspel om att avskaffa de särskilt utsatta områden som finns runt våra större städer. 

Områden med trångboddhet, hög arbetslöshet och kriminalitet till exempel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det ska ske med satsningar på flera miljarder kronor. Det så kallade miljonprogrammet ska rustats upp med 1 miljard per år. Köp av svarta hyreskontrakt ska kriminaliseras. Lagen mot oskäliga hyror för andrahandskontrakt ska skärpas. Antalet boende per lägenhet ska också fastighetsägaren kunna sätta ett tak för.

Satsningen är förhoppningsvis okontroversiell och självklart behjärtansvärd. Löfven räknade dessutom upp stora satsningar på polisen som redan är kända. Han utropade till och med lag och ordning som en vänsterfråga. Det var inte så lite djärvt. I Demoskops färska mätning av väljarnas förtroende för olika sakfrågor, så hade M högst förtroende i den grenen, tvåa var SD och S först på bronsplats.

Men Löfven försökte också vända på andra invanda föreställningar. Sossar och adjektivet sossig, har nog för de flesta en lite pejorativ innebörd. Men i sitt tal använde S-ledaren det flera gånger för att beskriva något han såg som positivt.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Jimmie Åkessons motargument torde besvära Löfven 

 

Statsministern nämnde också andra vallöften som ska öka anställningstryggheten till exempel avskaffad allmän visstid som anställningsform.

Där verkar dock inte regeringen vara något föredöme. DN avslöjar i dag att regeringskansliet den 1 juni i år hade 201 personer med allmän visstidsanställning. Hur vore det att sopa framför den egna dörren, herr statsminister?

Det här var Stefan Löfvens kanske sista stora framträdande innan valrörelsen tar paus. Ni invänder förstås att han ska väl ändå tala i Almedalen. Jo det ska han. Men ska enligt uppgift bara i stort sett landa där, hålla sitt tal och sen dra. Till skillnad från i dag på Järvafältet, där han också hade en särskild presskonferens.

Nedprioriteringen av Visby torde vara någon slags demonstration av att han inte vill tillhöra det etablissemang som finns i Almedalen. I fjol valde ju Löfven att helt avstå för att i stället ägna sig åt andra mindre bevakade landsdelar. Det vågade han uppenbart inte göra i år. Men strategin är ändå diskutabel. Att inte ge medier chansen att ställa en enda fråga, kan lika gärna uppfattas som att han väljer bort, det han är mindre bra på. Dvs oförutsägbara och svårplanerade utmaningar som intervjuer.

För Socialdemokraterna har som bekant våren varit opinionsmässigt katastrofal. I senaste Demoskop fick S bara 23,1 procent, men i senaste Sifo som kom senare fick S 26,1 procent. Historiskt dåligt men ändå bättre än flera andra mätningar. Och eftersom M samtidigt backade rejält, så kan man nog lugnt slå fast att valet är i högsta grad ovisst när politikerna om några veckor äntligen får ett kort sommarlov.

 

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor