Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Höll det mest populistiska installationstalet i modern tid

Kontrasten kunde inte vara större. Jag har inför Donald Trumps installationstal läst och lyssnat om Barack Obamas tal 2009 och 2013. Det var värdiga, visionära och försonliga tal som inte polariserade.

Donald Trump torde ha hållit det mest populistiska för att inte säga antagonistiska installationstal i modern tid. Han lät precis som i valrörelsen. Jag hörde honom själv på ett kampanjmöte i Hershey i Pennsylvania. Budskapet var det samma där som vid installationen. Ja, möjligen hade han skruvat upp retoriken ytterligare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu fick vi veta att USA före honom hade försvarat andra länders gränser men inte de egna. Man kunde nästan få uppfattningen att Obama och hans föregångare hade ägnat sig åt landsförräderi. Han sa det dessutom efter att först ha hyllat och tackat för det magnifika bemötande han fått av paret Obama.

Det andra temat var att nu skulle minsann makten föras tillbaka till folket. Medan etablissemanget som symboliserades av Washington berikade sig, så fick folket bära kostnaderna. 20 januari 2017 kommer att ihågkommas som dagen då folket tog över styret (became the rulers of the US again).

Det är i och för sig en republikansk tradition att ställa huvudstaden mot övriga landet. Det gjorde också Ronald Reagan. Republikaner har nog svårt att känna sig hemma i Washington DC där över 90 procent röstar på Demokraterna. Men Reagan var inte alls så oförsonlig och polariserande som Trump. Denne föreföll i första hand bara rikta sig till sina egna väljare.

För Trumps anhängare är förstås det populistiska budskapet efterlängtat. De torde ha älskat det de fick höra. En och annan kan ju ha fruktat att han som president skulle låta annorlunda. Men det gör han inte och det kommer att bli problematiskt. Hans väljare kommer att upptäcka att verkligheten är mer komplicerad än hans förenklade America first-budskap.

Det kommer även i framtiden att bli företagsnedläggelser. Också Trumpsympatisörer i rostbältet kommer att bli av med jobb. Företagen kommer att behöva rationalisera även i Trumps Amerika, hur mycket han än försöker stänga gränsen mot lågprisimport.

Det kanske starkast applåderade löftet var att han ska utrota radikal islamistisk terrorism från jorden. Hur troligt är det att han kan hålla det?

Man ska inte begära att ett installationstal ska vara en detaljerad programförklaring. Men faktum är att vi fick väldigt få besked. Vad händer med Iranavtalet, ambassadflytten till Jerusalem, Nato, förhållandet till Ryssland, Kina, handelsavtalen. Inte ens muren mot Mexiko nämndes.

Det mest konkreta var nog en stor satsning på infrastruktur. Men inte hur. Nya vägar, broar, tunnlar kostar miljardbelopp. Hur ska det finansieras, när han tänker sänka skatterna.

Donald Trump startar med mycket låga förtroendesiffror, bara 40 procent tror att han kommer att göra ett bra jobb. Hans ministrar står så långt från väljarna som det är möjligt. De är stenrika eller förde detta generaler. USA:s 45:e president startar längst ner i en brant uppförsbacke.

Hans utsände till toppmötet i Davos i veckan sa där att man ska inte hänga upp sig på Trumps sätt att kommunicera. Ni blir förvånade när han har fått visa sin förmåga som president. Fan tro't.