Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Det mest logiska vore att Anders Ygeman och Anna Johansson avsätts

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anders Ygeman, inrikesminister. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastrukturminister Anna Johansson. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trycket på Stefan Löfven hårdnar ytterligare.

Nu utesluter inget av allianspartierna och inte heller SD misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som på något sätt varit inblandade i IT-härvan kring Transportstyrelsen. Nu har dessutom Vänsterpartiet sagt att de stöttar en misstroenderöst, vilket gör situationen ännu svårare.

Hittills har statsministern föredragit sin semester och 60-årsdag före något som helst uttalande om vad som kan vara en av de värsta säkerhetsskandalerna i modern tid. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hans hänvisning till infrastrukturminister Anna Johansson håller inte. Visst, formellt är det hon som har ansvaret för kontakterna med myndigheten. Men Sveriges säkerhet är självklart ett överordnat ansvar som inte regeringschefen kan delegera hursomhelst. 

Frågan är därför om och när Stefan Löfven blev informerad om IT-upphandlingens obehagliga konsekvenser och självklart om han vidtog några som helst åtgärder för att få myndigheten att stoppa utflödet av hemliga uppgifter till utländska medborgare som inte säkerhetsprövats.

Visst kan Löfven försöka hänvisa till att det vore ministerstyre. Men inte ens det hungrigaste konstitutionsutskott skulle fälla en statsminister eller annan minister som försöker värna svenska säkerhetsintressen, när inte berörd myndighet gör det.

För alliansen är säkerhetsskandalen, hur krasst det än låter, en skänk från ovan. Nu finns en stor politisk fråga där partierna i huvudsak är eniga. Och en regering som förefaller handlingsförlamad och närmast paralyserad.

 

LÄS MER: Uppgifterna som kan ha röjts i IT-skandalen kring Transportstyrelsen 

 

Självklart är det för tidigt att redan nu slå fast att Anna Johansson och Anders Ygeman ryker. Det beror förstås på vad som kan komma fram ytterligare. Försvarsmakten har ju till exempel dementerat SVT:s uppgifter i fredags om att hela det militära fordonsregistret röjts. Å andra sidan har nya uppgifter presenterats av DN som gör gällande att identiteten på svenska agenter i utlandet kan ha avslöjats.

Statsministern skulle kunna tänkas leka med tanken på att föregå oppositionens eventuella krav på misstroendevotum genom att dessförinnan offra Anna Johansson. Ett sånt offer skulle inte direkt försvaga regeringen, däremot eroderar dagens handlingsförlamning förtroendet för dess regeringsduglighet.

 

Men att sparka infrastrukturministern löser inte huvudproblemet. Hon hävdar att hon blev informerad först i vintras. Inrikesminister Anders Ygeman har däremot bekräftat att han fick vetskap om Säpos misstankar mot Transportstyrelsen redan för ett och ett halvt år sen.

Att då låta honom sitta kvar men sparka Anna Johansson vore minst sagt utmanande.

Ändå kan det inte uteslutas eftersom Ygeman hittills framstått som överlägset starkare och populärare än den anonyma Johansson. Det mest logiska vore naturligtvis att båda avsätts antingen av Stefan Löfven eller riksdagsmajoriteten. Den senare är beredd att göra det.

Om statsministern är beredd att göra något överhuvudtaget är höljt i tjock dimma.