Jan Björklund (L) uppges vara irriterad över Anna Kinberg Batras (M) utspel. Foto: Christine Olsson/TTJan Björklund (L) uppges vara irriterad över Anna Kinberg Batras (M) utspel. Foto: Christine Olsson/TT
Jan Björklund (L) uppges vara irriterad över Anna Kinberg Batras (M) utspel. Foto: Christine Olsson/TT
Anna Kinberg Batra (M) vill inte lagstifta om lägre löner. Foto: Christine Olsson/TTAnna Kinberg Batra (M) vill inte lagstifta om lägre löner. Foto: Christine Olsson/TT
Anna Kinberg Batra (M) vill inte lagstifta om lägre löner. Foto: Christine Olsson/TT
K-G Bergström

Det finns en klar spricka i alliansen

Publicerad

En ideal partiledardebatt. Kort och rapp. Bara en timme och fyrtiofem minuter mot normala drygt fyra timmar. Tydliga alternativ mellan de två blocken. Men också påtagliga skillnader mellan rödgröna och mellan Allianspartierna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De tre rödgröna partierna vill inte ha några lägre löner. De borgerliga partierna vill att nyanlända ska få jobb till något lägre lön i stället för att leva på bidrag.

Så långt politiskt formulär 1 A.

Men Alliansen är splittrad om medlen. C och L kan tänka sig att riksdagen lagstiftar om lägre löner för nyanlända om inte arbetsmarknadens parter gör upp om såna. Men M-ledaren Anna Kinberg Batra meddelade nu tydligt att en M-ledd regering inte tänker använda såna metoder. Här finns en klar spricka i Alliansen. L-ledaren Jan Björklund uppges vara irriterad över hennes ultimatum.

Liberalerna som tog initiativet till debatten, hade hittat ett argument för att politiker i exceptionella lägen måste kunna gå in och ta över lönepolitiken. Björklund hänvisade till Ingvar Carlssons strejk- och lönestoppspaket 1990 för att visa att till och med socialdemokratiska statsministrar ägnat sig åt det som nuvarande S-statsminister fördömer – inblandning i lönebildningen.

Jag hörde inte Löfven bemöta argumentet. Det gjorde däremot Jonas Sjöstedt som påminde om att V fällde Carlssons regering just för strejk- och lönestoppsförslaget.

 

Men vid sidan av låglönedebatten visade sig de rödgröna också oeniga. Vänsterledaren stormade mot regeringens nya migrationspolitik. Det blir en fälla att koppla permanenta uppehållstillstånd till jobb, som oseriösa arbetsgivare kan missbruka.

Miljöpartiets företrädare Maria Ferm lät som om inget hänt med partiets migrationspolitik. Öppet kritisk till de tillfälliga uppehållstillstånden. Sjöstedt konstaterade halvt belåtet halvt surt att hon angripit det förslag MP kommer att rösta för.

 

Statsministern tyckte att det var en bra och uppfriskande debatt. Det kan man förstå. För honom är en låglönedebatt en skänk från ovan. Det blir en chans att tala om något annat än migration. De borgerligas problem är nog att inte alla väljare förstår att deras förslag är lägre löner för nyanlända som annars skulle få bidrag. Jag anar att många tror att också anställda rakt av ska få sänkt lön. Jag misstänker att Stefan Löfvens hänvisning till att forskning visar att det också kan leda till en press neråt på anställdas löner kan vara effektivare än till exempel kristdemokraten Jakob Forssmeds hänvisning till att inte ens regeringens eget Finansiella råd ser den risken.

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra använde debattens hårdaste ordval om Stefan Löfven. Hon ansåg att han ljuger om både sin egen och motståndarnas politik. Åtminstone ett påstående är vårdslös hantering av sanningen. Alliansen vill sänka skatterna med 64 miljarder kronor, sa Löfven. Fel – det finns för närvarande ingen gemensam borgerlig skattepolitik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag