Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Det börjar likna rena Saudigate

Vapenexporten till Saudiarabien utvecklas alltmer till ett rent Saudigate för regeringen.

Sten Tolgfors orkade inte ens invänta KU:s granskning förrän han gav upp. Nu har nästa minister avslöjats med fingrarna i syltburken eller kanske krutdurken är en lämpligare liknelse.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Utrikeshandelsminister Ewa Björling tvingades i fredagskväll i Rapport göra en mindre pudel. I realiteten tvingades hon erkänna att hon farit med osanning, när hon 2009 i en radiointervju förnekade att Sverige sålt vapen för strid till saudierna. Senare har det framkommit att Sverige levererat pansarvärnsrobotar direkt ur arméns lager.

Visserligen är försvarsministern en tyngre minister än utrikeshandelsministern. Skalpen var därför större när Tolgfors föll än den blir om Björling går samma öde till mötes. Men Fredrik Reinfeldt har ändå alla skäl att oroa sig för KU:s förhör med Ewa Björling. Inte bara för att hon åkt runt i diskutabla länder som Libyen, Syrien och Saudiarabien och hjälpt till att försöka sälja svenska varor, som en skrupelfri regim kan använda mot de egna medborgarna.

Utan fast mer därför att hon är en svagare politiker än Sten Tolgfors. Hon ger ofta ett osäkert intryck, trots att hon faktiskt är docent. Ett förhör i KU kan utvecklas till en mardröm för Reinfeldt.

Det är svårt att tänka sig att hon i något avseende agerat på egen hand i kontroversiella frågor. Därmed ökar pressen på Carl Bildt som är hennes departementschef och på statsministern.

Men Saudiaffären är inte bara en mardröm för regeringen. Om de rödgröna vinner valet 2014, vilket skulle ske enligt dagens opinionssiffror, så är det Stefan Löfven som sitter med Svarte Petter.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet måste, om de vill behålla någon trovärdighet, i regeringsförhandlingarna (att S ska kunna regera ensamma framstår som osannolikt) kräva att det socialdemokratiska avtalet från 2005 som förlängdes av alliansen 2010 upphävs 2015.

Men det kommer av allt att döma inte Socialdemokraterna att göra. Partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlins uttalanden under helgen kan knappast tolkas annorlunda än att S är inställda på förlängning.

Saudiavtalet blir i så fall något av en rödgrön kärnkraftsfråga eller Öresundsbrofråga för de rödgröna. Kärnkraften fick Thorbjörn Fälldin att lämna regeringen. Öresundsbron ledde till Olof Johanssons avgång ur regeringen.

Frågan är om de med säkerhet rejält maktsugna V och MP är beredda att äventyra ministerposter för Saudiavtalet. Om de tre rödgröna vinner valet 2014.