Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Det är tydligt – här är S överlägsna Moderaterna

M-ledaren Ulf Kristersson
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES FÖRSTA MAJ DEMONSTRATION

Moderaterna förkunnade stolt i sin vårbudgetmotion att man vill satsa 38 miljarder kronor på välfärdens kärna – sjukvården, försvaret och polisen. Ovanpå det kommer tio miljarder kronor extra till kommunerna. Lika mycket som S.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samtidigt ska kostnaderna för bidrag minska. Färre ska leva på bidrag och transfereringar vill det största oppositionspartiet. Ett bidragstak ska också införas.

Det låter ju som klassisk moderat politik och är det också. Men frågan är hur övertygande bidragstak och dylikt är just efter den här mandatperioden. Av ett diagram i partiets eget presentationsmaterial framgår att bidragen och transfereringarnas andel av den totala ekonomin har sjunkit under den socialdemokratiska regeringsperioden. Det förklaras av att det är högkonjunktur och därmed hög BNP. Det är förvisso sant, men som argument mot Socialdemokraterna blir det därmed också svagt.

Utöver satsningen på välfärdens kärna ingår omfattande skattesänkningar på hela 27,6 miljarder kronor. Det mesta går till ett jobbskatteavdrag, 22 miljarder kronor. Det passar den socialdemokratiska kampanjen mot skattesänkningar som hand i handske skulle man kunna tro. Men det är inte givet. Låginkomsttagare får mer i plånboken. Enligt M:s beräkningar får en lokalvårdare nästan 400 kronor mer i månaden och en bussförare 500 kronor mer. Sänkningarna finansieras bland annat med höjd moms från 12 till 14 procent. Men trots det hävdar partiet att låginkomsttagare som städare, busschaufförer och undersköterskor tjänar på skattesänkningarna.

Sen kan man misstänka att som nästan alltid när skatter sänks så får högre inkomsttagare i kronor mer. Skattesänkningarna ska också göra det fördelaktigare att jobba längre upp i åldrarna både genom förhöjt jobbskatteavdrag och sänkt åldersgräns för den.

Utan att värdera Socialdemokraternas och Moderaternas politik, kan man ändå konstatera att S är överlägset på att marknadsföra sin politik. Gårdagens pensionärsnyhet var ett utmärkt exempel på det. En klockren nyhet som berörde många och fick stort genomslag.

Med tanke på S-utspelet skulle man kunna vänta sig att M-ledaren och hans ekonomiska talesperson i dag, skulle ha tryckt på ett tydligt besked just om pensionerna. För underlag för det fanns. Av vårmotionen framgår att M vill sänka skatten för pensionärer med 8,4 miljarder kronor under nästa mandatperiod. Men det gjorde man ingen särskild poäng av.

SD blev sista parti att presentera vårmotion. Om regeringspartierna och Alliansen i huvudsak är överens om pensionspolitiken, så avviker SD. Partiet tar avstånd från höjning av den lägsta pensionsåldern från 61 till 64 år. Men samtidigt föreslår SD åtskilliga åtgärder som liknar Alliansens. Man vill med sänkta skatter göra det gynnsammare att frivilligt jobba högre upp i åldrarna.

Ett annat inslag i motionen som SD prioriterat i marknadsföringen är ytterligare satsningar på LSS, assistansersättningen. Det förenar SD och Allianspartierna. Regeringen har ju först i valrörelsen insett sprängkraften i de handikappades kritik mot besparingarna på personliga assistenter. Där utgör Alliansen och SD en uppenbar majoritet för en generösare inställning.

Men som vanligt är det migration och integration som sticker ut. SD vill skära ner kostnaderna där med 40 miljarder kronor under en tvåårsperiod.