Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Den roligaste nyheten på länge för Löfven

SCB:s nya opinionssiffror kan vara den roligaste nyhet Stefan Löfven fått på mången god dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

S får hela 29,5 procent. Historiskt är det visserligen lågt. Men jämfört med den senaste mätningen i november 2015 nära två procentenheter mer. Att Miljöpartiet dessutom i den här mätningen ligger hyggligt betryggande över 4 procentspärren med 4,7 är förstås också glädjande för både Löfven och Lövin/Fridolin. Det rödgröna blocket är dessutom starkare än Alliansen, så praktiskt allt i undersökningen torde vara positivt för Rosenbads herrar och damer.

De borgerliga partierna har praktiskt inget att hurra för. Visserligen ökar M något. Vinster från SD jämfört med november. Men Anna Kinberg Batras parti är nästan fem procentenheter efter S, vilket torde vara en chock för partiledningen.


Övriga borgerliga partier går bakåt. Värst är läget för Kristdemokraterna som bara får 3,1 procent. Det lär vara det lägsta någonsin sen SCB började mäta KD 1991. För Ebba Busch Thor måste det vara en iskall dusch. Hon har suttit som partiledare i 13 månader. När hon tillträdde var det uppenbart att hon strävade efter att lyfta partiet upp på säker mark, rejält över fyra procent. Det här är ett totalt misslyckande för henne.

Också Sverigedemokraterna går tillbaka. Men siffran 17,3 procent lär knappast utlösa något internt uppror i partiet. Det är långt över valresultatet. Att Jimmie Åkesson dessutom av TV-tittarna i söndags ansågs vara partiledardebattens segrare (Demoskop) gör nog att SD-ledningen inte precis deppar.

Däremot torde Jonas Sjöstedt se den här mätningen som en missräkning. Visserligen en svag uppgång. Men inga noterbara vinster från S och bara 0,2 procentenheter i vinst på MP:s kris.

SCB:s resultat avviker som vanligt från övriga institut. Så sent som i söndags kom det sammanvägda opinionsresultatet för maj från de stora instituten. I Svensk Väljaropinion som det kallas, hade S 26,5 mot 29,5 i SCB. Så brukar det vara genomgående. SCB har alltid högre siffror för Socialdemokraterna.


I dagens mätning tillfrågades 9 033 svenskar. Men bara 4 838 ville eller kunde delta. Det är ett stort bortfall. Men fortfarande betydligt fler svarande än de kommersiella opinionsinstituten har. Sen beror det på hur skickliga SCB-statistikerna är på att vikta för att kompensera för bortfallet.

Jag har tidigare ifrågasatt om de övar upp tillräckligt fingerfärdighet med tanke på att de mäter långt mindre ofta.

Jag är inte längre lika säker. Sen mätningen i november 2015 har jag fått tillgång till den icke publicerade undersökning som SCB gjorde i valrörelsen 2014. Den var mer träffsäker än Svensk Väljaropinions. SCB låg närmare valresultatet för de flesta partierna med ett besvärande undantag - det näst största partiet, M, och den missen var grov – 3,1 procentenheter under Reinfeldts resultat. Däremot en imponerande precision för Socialdemokraterna – bara 0,4 för mycket.

Det enda man med säkerhet kan säga är att opinionsundersökningar inte är någon exakt vetenskap.