K-G Bergström

Den känsligaste av alla skattehöjningar

Publicerad

Jag har genom åren ägnat åtskillig energi åt att försvara våra politiker mot vanliga väljare. Dessa tycker inte sällan att svenska förtroendevalda ofta sviker sina vallöften. Jag har emfatiskt hävdat att det gör de sällan. Det lär finnas forskning som bevisar min tes.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kommer att bli svårare att övertyga misstrogna väljarna efter den här veckan .

Den nya regeringen började året med att överge löftet om det såkallade överskottsmålet. Det har nu följts av fler svek:

Bensinskatten ska höjas så att en liter vid pumpen kostar 55 öre mer. Bensinskatten ska dessutom kopplas till utvecklingen av BNP. I dag finns en skatteindexering som följer inflationen. Det betyder ju att just nu med obefintlig sådan stiger inte bensinpriset automatiskt vid varje årsskifte. Det kommer däremot att ske med cirka två procent med det nya förslaget. Ytterligare försämring alltså för bilisterna.

Etanolskatten kommer också att höjas. Nuvarande rabatt försvinner.

Skatten på vindkraftsel kommer att höjas med 94 miljoner kronor per år, vilket inte Miljöpartiet förvarnade om före valet. Knappast vad vindkraftsentusiasterna räknade med av en rödgrön regering.

ROT-avdraget försämras nästa år. Bara 30 procent jämfört med 50 nu.

Också RUT-avdraget. Det halveras. Det ville S men inte MP före valet.

Villkoren för sparande försämras också.

Det här är förslag som nu skickas ut på remiss inför höstbudgeten. Men det lär bli mycket mer än så här. Dels har Vänsterpartiet inte tagit ställning till dagens förslag. Det är nog troligare att V utökar skattehöjningarna än stryker i dem. Dels kommer ett antal skattehöjningar som aviserades i fjolårets fällda budget att återkomma.

Till exempel försämrat jobbskatteavdrag, höjd löneskatt för 65 plussare. Ändrade beräkningar för gränsen för statlig skatt som betyder högre skatt.

Men också förstås sänkt skatt för vanliga pensionärer.

Möjligen också vägslitageskatt.

Men den känsligaste av alla skattehöjningar torde bli bensinskatten. Magdalena Andersson tyckte att det var tillräckligt dyrt att tanka före valet. Hon förklarar dagens löftessvek med att oljepriset fallit och med att man regerar med MP. Inget av dem särskilt övertygande.

Att bensinpriset faller behöver ju inte automatiskt betyda att bilisterna ska berövas den lättnaden. Hon kunde dessutom före valet gjort reservationen att S inte kommer att höja bensinskatten såvida inte marknadspriset faller rejält. Men det gjorde hon inte. Hänvisningen till Miljöpartiet är om möjligt ännu tveksammare. Det var ju väl känt långt före valet att S avsåg att regera med de Gröna. Likaså vad partnern tyckte om bensinskatt.

Trots alla skattehöjningar jag räknat upp är det ändå inte säkert att listan är komplett. Vi kan ju lugnt utgå från kraftigt stigande försvarskostnader. Magdalena Andersson har redan tidigare sagt att dessa ska betalas med högre skatter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag