Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Därför rev Kristerssons tal ner ovanligt många applåder

Expressen TV sände från Moderaternas Sverigemöte.

Ulf Kristerssons nyhet i sitt tal inför det moderata Sverige-mötet var lånat av Liberalerna. Både M och L vill nu införa 15 timmars obligatorisk språkförskola för nyanlända 3-5 åringar. Dessas problem med svenska beror inte på att de är tvåspråkiga utan på att de är enspråkiga, sa han.

Att den enda klockrena nyheten handlade om integration var ingen kioskvältare. Kristersson anser att integrationen är vår tids ödesfråga. Utspelet trots att det hade lånta fjädrar passade därför bra in i den prioriteringen. Risken att något annat Alliansparti ska ta avstånd borde dessutom vara obefintlig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Talet rev ner ovanligt många applåder. Men så innehöll det också hårda angrepp på Socialdemokraterna. Av samarbetsregeringen från 2014 återstår nu bara dess hemsida. S agerar som om dess regeringspartner inte finns. Sverige har i praktiken en expeditionsministär fram till valet. Med bara 26 procent agerar S i praktiken som en sol som alla planeter ska kretsa kring.

Ändå dolde han inte de problem som Centerns besked att rösta för regeringens ensamkommandeförslag innebär. Socialdemokraternas skärpta migrationspolitik betydde samtidigt ett lösgörande från MP. Och dessa båda besked innebar att den politiska kartan ritades om, ansåg Kristersson. Hans slutsats blev att S och M borde göra upp om migrationspolitiken.

Ändå landade han i att de olika partiernas profilfrågor gör Alliansen starkare. T ex Centerns småföretagarpolitik.

LÄS OCKSÅ: Kristersson: Språket har varit Sveriges blinda fläck

Kristersson är retoriskt skicklig. Överlägsen inte bara sin företrädare Anna Kinberg Batra utan också sin huvudmotståndare Stefan Löfven. Men det räcker inte för att vinna val. Titta bara på superdebattören och skicklige talaren Jan Björklund. Eller Jonas Sjöstedt som sannerligen inte fick några imponerande siffror i förra valet.

Kristersson har ett dilemma. I sina tal kan han briljera. I någon mån också i debatter med många partier. Då framstår han som en sansad debattör i kontrast till mer aggressiva partiledare.

Men i dueller fungerar den lite lågmälda debattstilen sämre. Han vann inte duellen med Jimmie Åkesson. Knappast heller entydigt enviget med Stefan Löfven i Expressen TV. Dennes svaghet är att han så lätt blir stressad av munviga och offensiva motståndare. Kristerssons mer sansade ton stör honom mindre.

LÄS OCKSÅ: Löfven och Kristersson rök ihop i tvistefrågan 

Ett annat problem för Kristersson är förhållandet till SD. Nä, jag tänker inte tjata om regeringsfrågan. Däremot om att han är relativt försiktig med kritik av partiet. I dagens tal nämnde han det knappt. Syftet är uppenbart. Han vill locka tillbaka flyktade moderater. För det ändamålet är hans slutsats att man inte kan angripa partiet för hårt.

För att lyckas med det, har han ännu ett problem, även om han är inte själv är huvudansvarig för det. Fredrik Reinfelds migrationspolitik i allmänhet och öppna-era-hjärtan tal i synnerhet. Den bakgrunden gynnar Jimmie Åkesson.

Men Ulf Kristerssons överordnade utmaning, trots hans retoriska fördelar, är opinionssiffrorna. T o m Anna Kinberg Batra hade 28 procent som bäst. Nu ligger M på cirka 22 procent. Det räcker inte långt, sen bortåt en procentenhet kanske försvunnit i stödröster till KD.