Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Danskarna tycks ha lurat skjortan av oss

Postnord – sammanslagningen av danska och svenska Posten.Foto: Mikael Sjöberg
”Mikael Damberg har haft gott om tid att se till att genomförandet av fusionen fungerar bättre. Varför kommer en eventuell krisplan först nu?”, skriver K-G Bergström.Foto: Tomas Leprince
”Maud Olofsson var en skicklig partiledare, men som näringsminister har hon släppt igenom minst två dåliga affärer”, skriver K-G Bergström.Foto: Robban Andersson

Samtidigt som S i regeringen genomför en omfattande landsbygdskampanj finns stora serviceproblem. Postnord har under flera år kritiserats för att inte leverera post i tid och ibland inte alls. Personalen har också klagat över arbetsmiljön. Det här är förstås problem som finns i hela landet men inte minst i glesbygd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För regeringen blir nu problemen extra besvärliga att lösa. Postnord redovisade i dag över en miljard kronor i förlust för fjärde kvartalet 2016.

Och nu är politikernas ”blame game” i full gång:

”Jag har ärvt ett äktenskap som Maud Olofsson ingick … vi sa nej till det med hänvisning till att det inte fanns tillräckligt bra beslutsunderlag 2008”, sa ansvarig minister Mikael Damberg i dag till DN.

Bakgrunden är att Maud Olofsson som näringsminister initierade en fusion av svenska och danska Posten 2008. Då var till och med avsikten att börsnotera det nya bolaget. Men det har inte skett. Danskarna köpte ut en brittisk minoritetsdelägare hösten 2008 och efter det konstaterade Socialdemokraternas talesman, Tomas Eneroth, i en intervju i Dagens Industri att:

– Vi är för postfusionen men har varit kritiska mot CVC:s deltagande (det brittiska bolaget) och planerna på en börsnotering. Nu borde börsplanerna för Posten inte längre vara aktuella.

Men det är sant att vid riksdagsomröstningen i juni 2008 röstade de tre rödgröna partierna nej.


Centerns talesperson Helena Lindahl säger om Dambergs kritik att det är lätt att vara efterklok. Hon hänvisar till att det var Posten som själv tog initiativet. Den hade kommit fram till att man var för små i den nya tuffare internationella konkurrensen.

Oavsett om det är efterklokt eller inte, måste ändå fusionen beskrivas som ett fiasko.

Jag har lite svårt att förstå hur avtalet kunde ingås. Danskarna tycks ha lurat skjortan av svenskarna. Svenska staten äger 60 procent, danska staten 40 procent. Men röstandelarna är 50–50. Visserligen fick Sverige en dryg miljard i kompensation för att Danmark fick lika många styrelseledamöter, men det kan knappast kompensera för att storleken inte får genomslag.

Maud Olofsson var en skicklig partiledare, men som näringsminister har hon släppt igenom minst två dåliga affärer. Vattenfalls köp av holländska Nuon och postfusionen.

Även om det finns förmildrande omständigheter i båda affärerna. Det var Vattenfalls styrelse som ville köpa Nuon. I den ingick Anders Sundström (s) som var aktuell som partiledare när Håkan Juholt avgick. Postnordfusionen fick fackligt stöd och S var långt ifrån lika kritiskt som mot Nuonavtalet.

Dessutom har Mikael Damberg haft gott om tid att se till att genomförandet av fusionen fungerar bättre. Klagomålen mot postservicen har varit så många att det är svårbegripligt att han som högste svenske ägaransvarige sen 2014 inte har sett till att de rättats till.

Varför kommer eventuell krisplan först nu?