K-G Bergström

Busch Thor tar oron som drivit väljare till SD på allvar

Publicerad

I sitt första stora tal efter valet i slutet av april, flyttade den nya partiledaren KD närmare SD.

Det skulle nästan kunna tolkas som en bekräftelse på den analys som Sverigedemokraterna gjorde i december inför det extra val som statsministern hade utlyst.

SD ska då ha identifierat tre Kristdemokrater som partiet ville värva inför nyvalet, eftersom man ansåg att de hade värderingar som liknade SD:s.

En av dem var dagens partiledare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Själv har förstås Busch Thor avfärdat dessa insinuationer som nonsens. Ändå var det uppenbart under hennes dag i Almedalen att den signal hon vill skicka ut är att här har ni en partiledare som tar den oro som drivit väljare till SD på allvar.

På presskonferensen använde hon, tycker jag, en antimuslimsk retorik som lika gärna kunde ha kommit från en Sverigedemokrat. Även om hon förstås skulle försvara sig med att det bara är Islamiska staten och dess meningsfränder som är det farligaste hotet mot dagens världsordning.

Att kriminalisera misstänkta IS-krigare är i sig inte särskilt radikalt. Det vill ju de flesta partierna, möjligen alla. Det tvingade KD-ledaren att ta till det grova verbala artilleriet. IS-terroristerna skulle inte bara straffas enligt vanlig straffskala. De skulle dömas för landsförräderi. Ett straff som normalt bara används i krigstid. Juridiskt förmodligen helt orealistiskt i fredstid. Men det spelade ingen roll. Busch Thor hade fått ut budskapet att här har ni ett parti som är nästan som SD. Hon antydde också att partiets förslag om tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta kan påverka hur många som söker asyl i Sverige. Innebörden var uppenbar. Förslaget skulle minska flyktingströmmen till vårt land.

Hon var också beredd att skicka Jas-plan mot IS om den internationella alliansen begärde det.

Det utspelet är dock inte så uppseendeväckande som det låter. Svenskt flyg deltog redan i den internationella offensiven mot Libyen för några år sen med spaningsinsatser.

Om man ser dagens utspel i ett taktiskt och historiskt sammanhang är det både logiskt och ologiskt. Kristdemokraterna har inte 4 procent väljare säkra. Sen partiledarskiftet har KD till och med legat under 3 procent i någon mätning. Frånvaron av en stabil väljarbas tvingar partiet till desperat jakt efter populära valfrågor. Det lyckades 2006 med initiativet att slopa fastighetsskatten. Det gick sämre med Göran Hägglunds satsning på verklighetens folk till exempel. Då blev partiet beroende av moderata stödröster.

Med tanke på Sverigedemokraternas framfart i opinionen, kan Ebba Busch Thors satsning mycket väl löna sig. Men en och annan i det gamla missionärsinspirerade gardet lär nog känna sig illa till mods. De har utifrån den kristna kärlekstanken velat hjälpa fattiga människor i andra länder med generöst bistånd men också med en generös flyktingpolitik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag