Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Busch Thor tar oron som drivit väljare till SD på allvar

I sitt första stora tal efter valet i slutet av april, flyttade den nya partiledaren KD närmare SD.

Det skulle nästan kunna tolkas som en bekräftelse på den analys som Sverigedemokraterna gjorde i december inför det extra val som statsministern hade utlyst.

SD ska då ha identifierat tre Kristdemokrater som partiet ville värva inför nyvalet, eftersom man ansåg att de hade värderingar som liknade SD:s.

En av dem var dagens partiledare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Själv har förstås Busch Thor avfärdat dessa insinuationer som nonsens. Ändå var det uppenbart under hennes dag i Almedalen att den signal hon vill skicka ut är att här har ni en partiledare som tar den oro som drivit väljare till SD på allvar.

På presskonferensen använde hon, tycker jag, en antimuslimsk retorik som lika gärna kunde ha kommit från en Sverigedemokrat. Även om hon förstås skulle försvara sig med att det bara är Islamiska staten och dess meningsfränder som är det farligaste hotet mot dagens världsordning.

Att kriminalisera misstänkta IS-krigare är i sig inte särskilt radikalt. Det vill ju de flesta partierna, möjligen alla. Det tvingade KD-ledaren att ta till det grova verbala artilleriet. IS-terroristerna skulle inte bara straffas enligt vanlig straffskala. De skulle dömas för landsförräderi. Ett straff som normalt bara används i krigstid. Juridiskt förmodligen helt orealistiskt i fredstid. Men det spelade ingen roll. Busch Thor hade fått ut budskapet att här har ni ett parti som är nästan som SD. Hon antydde också att partiets förslag om tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta kan påverka hur många som söker asyl i Sverige. Innebörden var uppenbar. Förslaget skulle minska flyktingströmmen till vårt land.

Hon var också beredd att skicka Jas-plan mot IS om den internationella alliansen begärde det.

Det utspelet är dock inte så uppseendeväckande som det låter. Svenskt flyg deltog redan i den internationella offensiven mot Libyen för några år sen med spaningsinsatser.

Om man ser dagens utspel i ett taktiskt och historiskt sammanhang är det både logiskt och ologiskt. Kristdemokraterna har inte 4 procent väljare säkra. Sen partiledarskiftet har KD till och med legat under 3 procent i någon mätning. Frånvaron av en stabil väljarbas tvingar partiet till desperat jakt efter populära valfrågor. Det lyckades 2006 med initiativet att slopa fastighetsskatten. Det gick sämre med Göran Hägglunds satsning på verklighetens folk till exempel. Då blev partiet beroende av moderata stödröster.

Med tanke på Sverigedemokraternas framfart i opinionen, kan Ebba Busch Thors satsning mycket väl löna sig. Men en och annan i det gamla missionärsinspirerade gardet lär nog känna sig illa till mods. De har utifrån den kristna kärlekstanken velat hjälpa fattiga människor i andra länder med generöst bistånd men också med en generös flyktingpolitik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!