Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Busch Thor har bidragit till förvirring som ingen annan

Ebba Busch Thor försöker desperat profilera KD, tror K-G Bergström.

Det är nog tur för att alliansen att den hade Göran Hägglund som KD-ledare både i Högfors och under de åtta åren i regering. Hade partiledaren hetat Ebba Busch Thor är det väl osäkert om det ens blivit någon Allians.

På ett par dagar har hon bidragit till politisk förvirring på ett sätt som ingen tidigare alliansledare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar ju inte bara om att hon skadat förtroendet för alliansen, hon har bidragit till politisk osäkerhet för hela landet. Jag förstår statsministerns lite uppgivna suck efter partiledardebatten: ”Verkar vara kaos i KD ”.

Tyvärr är jag inte så säker på att det handlar om kaos. Snarare om toppstyrning av ett parti som jag inte sett maken till av en partiledare.

Hon har redan omplacerat KD:s förra gruppledare Emma Henriksson, trots att hon är stämmovald andre vice ordförande. Ersättare blev Andreas Carlson som hon uppenbarligen betraktar som mer följsam. Inför dagens partiledardebatt fortsatte hon att svinga yxan. Nu var det 1:e vice ordföranden Jakob Forssmeds tur. Han företrädde tidigare partiet i partiledardebatten i riksdagen, eftersom Busch Thor inte är riksdagsledamot. Igen var det Andreas Carlson som fick förtroendet. Det utförde han för övrigt på ett ganska blekt sätt. Sämre debattör än Forssmed och med långt mindre pondus än den andre rookien i dagens debatt – Centerns Anders W Jonsson.

Ingen av oss kan veta vilken roll Ebba Busch Thors obeslutsamma och halvhjärtade uppträdande på rikstinget om DÖ spelade för utgången. Så mycket kan jag nog säga att jag aldrig sett ett så svagt försvar i en politisk nyckelfråga från en partiledare som Busch Thors om Decemberöverenskommelsen.

Men rekordet satte hon förstås i dag. Hon fick inte delta i partiledardebatten, men sökte sig ändå till medierna i kammarfoajén strax utanför plenisalen och stal hela debatten. Till mediekåren sa hon att hoppades på en gemensam borgerlig budget så snart som möjligt. Ja det vill säga inte nu i höst men sen. Något mandat från alliansen för utspelet hade hon förstås inte. Trots att de fyra så sent som i går diskuterat hur de skulle hantera den nya situation som KD utlöst. Kritiken lät inte vänta på sig. Jan Björklund var hårdast. Han tyckte det var oansvarigt av KD-ledaren. Men också Anna Kinberg Batra var irriterad. Det är inget gemensamt alliansbesked… sådant förhandlar man inte om via Twitter eller massmedier.

Visst är det lätt avfärda utspelet som en ny, grön partiledares osannolika klavertramp. Men jag tror inte att det bara handlar om det och en egotripp. Det är nog allra mest ett lite desperat försök att profilera KD. Partiet är inför varje val utrotningshotat. Det ska dessvärre inte uteslutas att det lönar sig.