Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Borde vara dags att offra Gustav Fridolin

K-G Bergström skriver om Gustav Fridolin och den senaste väljarbarometern från Demoskop.

Gudrun Schymans parti Feministiskt initiativ går bra i senaste väljarbarometern från Demoskop. Foto: Christian Örnberg

MP-språkröret Gustav Fridolin.

Foto: Olle Sporrong

Sedan Demoskop mätte partiopinionen förra gången har Sverige drabbats av ett terrorattentat. Det största regeringspartiet har dessutom haft partikongress med omfattande exponering. Man skulle kunna tro att en sådan dramatisk månad skulle leda till rejäla omkastningar i partisympatierna. Men nej, inget av riksdagspartierna har förändringar som är statistiskt säkra.

Men det finns ett som har det – Feministiskt initiativ. Det ökar med 1,5 procentenheter till 3,3 procent, vilket är högre än partiets valresultat 2014 (3,1).

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För de rödgröna partierna är det i huvudsak en mycket dålig nyhet. Alla tre riskerar att tappa till Fi. Framför allt MP och V. Gudrun Schyman är dessutom ett dokumenterat starkt vallokomotiv. Som partiledare för V fick hon 1998 ihop hela 12 procent. Man kan dessutom misstänka att om partiet inför valet ligger över tre procent, kommer det att få åtskilligt medieutrymme. Miljöpartister som brinner för en generös invandringspolitik och som känner sig svikna av det egna partiet, borde frestas. I partiprogrammet för Feministiskt initiativ står det till exempel: ”Fi ska verka för en fri värld där människor kan röra sig fritt och bosätta sig var de vill på jorden”.

Partiet vill dessutom verka för en successiv militär nedrustning, vilket de i grunden närmast pacifistiska miljöpartisterna också borde attraheras av, när deras eget parti bidrar till att försvaret rustas upp.

Möjligen skulle de få vissa problem med ett annat krav: ROT- och RUT-avdragen ska avskaffas. I varje fall rutavdraget brukar de Gröna gilla.

Resultatet från Demoskops nya väljarbarometer.

MP får i den här undersökningen 4,6 procent. Det kan ju låta rätt tryggt. Men frågan är om det är det. Partiet ligger inte sällan högre hos Demoskop. I förra månaden hade MP 5,7 procent hos Demoskop men bara 4,1 procent hos Svensk Väljaropinion, som är ett sammanvägt resultat av flera olika opinionsinstituts undersökningar. Därmed kan det inte uteslutas att partiet i maj är under riksdagsgränsen hos andra institut.

Förklaringen är inte särskilt svår att ange. Miljöpartiets ledning har prioriterat regeringsduglighet framför de egna hjärtefrågorna. Det upptäckte naturligtvis S tidigt och utnyttjade för sina syften med förödmjukande överkörningar om till exempel flyktingpolitiken och brunkolet.

Partiet har redan offrat ett språkrör under mandatperioden. Om politiken vore logisk borde det nu vara dags att offra den som egentligen har större skuld till dagens kris än Åsa Romson. Jag avser förstås Gustav Fridolin. Det troligaste är att han ändå får fortsätta. Politiken är långt ifrån alltid logisk. Hans debattskicklighet räddar honom kanske kvar, men det kan mycket väl ske till priset av partiets riksdagsplatser.

Språkröret Åsa Romson har redan fått lämna – står Gustav Fridolin på tur? Foto: Anna-Karin Nilsson

En viss tröst för Stefan Löfven torde vara att MP nog i så fall ersätts av Fi i riksdagen. Visserligen skulle han knappast ta in Schyman med flera i regeringen, men de skulle ingå i regeringsunderlaget om Löfven får fortsätta att regera.

I övrigt är det fortfarande nästan jämnt mellan blocken. S ökar med 1,6 procentenheter. M har stoppat blodflödet och Centerns frammarsch hejdats.

 

LÄS MER: MP:s största hot – Gudrun Schyman