K-G Bergström

Bevis på att alliansen inte är död

Publicerad

Det är ett historiskt besked Alliansen lämnade i morse. Jag kan inte erinra mig att tre statsråd tidigare blivit föremål för misstroendevotum. Två av de tre är dessutom tunga och åtminstone tidigare populära statsråd.

 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Beskedet är en kraftfull dementi av de dödförklaringar av Alliansen som åtskilliga politiska bedömare ägnat sig åt under våren. Idag torde regeringen anse Alliansen alldeles onödigt livskraftig.

 

Det var inte självklart att misstroendeförklaringen skulle riktas mot alla tre som varit i skottgluggen under det som nu kallas Transportgate. Regeringen torde ha hoppats på att oppositionen skulle nöja sig med Anna Johansson. Det skulle inte ha fått några allvarliga konsekvenser.

 

Nu valde Alliansen att slå till hårt. Om den hade nöjt sig med Anna Johansson skulle den ha kritiserats för att vara alltför mesig. Både Anders Ygeman och Peter Hultqvists ovilja att sprida informationen om oegentligheterna i Transportstyrelsen vidare till statsministern ter sig för många utmanande. Därför är det politiskt logiskt att också fälla dessa tungviktare.

 

LÄS MER: Trippelhotet mot Stefan Löfven

 

Frågan är bara vad regeringens motdrag blir. Alliansbeskedet har redan av en kommentator beskrivits som en krigsförklaring. När riksdagsmajoriteten i december 2014 fällde den nya regeringens budget, kom svaret snabbt och dramatiskt – Löfven utlyste nyval eller extra val som det officiellt heter.

 

Det kan förstås inte uteslutas att det blir en favorit i repris. Det är svårt att se att Stefan Löfven har så många andra vapen i sin arsenal. Ändå skulle det förvåna om statsministern vänder sig till väljarna. Det är en sak att gå till val på att en egen som man tycker reformbudget fällts av en illasinnad opposition och något helt annat att påminna väljarna om det informationshaveri i regeringen som spelats upp de senaste dagarna. Och bakgrunden till det haveriet är ju ännu allvarligare. Risk för att nationellt känslig information hamnat i orätta utländska händer.

 

Att gå till val och be väljarna om förnyat förtroende, när bakgrunden är schabbel kring något så allvarligt som den nationella säkerheten, vore minst sagt djärvt eller kanske snarare dumdristigt. Ändå kan det inte uteslutas att den panik och desperation som man kan utgå från att nu råder i Rosenbad, får den följden.

 

Att bara acceptera förlusten av tre ministrar, varav två synnerligen viktiga, måste te sig som en mardröm för Socialdemokraterna som alltid ansett regeringsduglighet vara ett av deras främsta . Det skulle definitivt få Löfven att framstå som den svagaste statsministern sen Ola Ullsten.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag