K-G Bergström

Bergström: Så här ska vi tolka uppgifterna

Någon har ett intresse av att ge intryck av förhandlingsvilja. Så måste nog uppgifterna om kontakter mellan de borgerliga och regeringen för att undvika nyval tolkas. Gissningsvis är Alliansens intresse av det störst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I SVT:s nyhetsinslag hävdas att parterna talar om möjligheterna att stärka en minoritetsregerings ställning. Det har varit Alliansens ingångsvärde för att tala Löfvenska ända sen den 2 december. Kravet upprepades i en debattartikel en vecka senare. Statsministern fäste uppenbart inget större avseende vid de borgerligas krav på kvällen den 2 december, eftersom han ändå meddelade att han tänkte utlysa nyval dagen därpå. Lite pliktskyldigt har regeringsföreträdare sagt att det kan väl vara värt att diskutera. Men det är uppenbart att S inte tycker att det varit tillräckligt.

Det handlar om två förslag för att stärka minoritetsregeringars ställning. För det första att det ska regleras på något sätt att statsministerkandidaten för det block som i ett val fått flest röster utan att få egen majoritet, ska släppas fram. Det mindre oppositionsblocket ska då inte rösta mot statsministerkandidaten. Precis som Alliansen uppträdde i höstas.

Det andra kravet från Alliansen är att en minoritetsregering inte ska behöva riskera att få sin budget nedröstad . Enklaste sättet att undvika det är att föreskriva att ett enskilt parti bara får rösta på sitt eget förslag. 

Man kan tycka att S borde vara i högsta grad intresserat av en sån lösning. Det är Socialdemokraterna säkert också. Men jag tror att deras tveksamhet nog beror på att de tycker att de här förändringarna förstärker blockpolitiken. Om jag minns rätt ville inte Stefan Löfven ens före valet lova att S skulle lägga ner sina röster om Alliansen blev större.

Socialdemokraternas dröm, som blir alltmer verklighetsfrämmande, är att kunna göra som man gjort många gånger under sin regeringstid. Härska och söndra. Det vill säga när det rödgröna stödet inte varit tillräckligt eller när man velat ha en förändring som S inte fått med sig sina närmaste på, så har partiet sökt stöd från något borgerligt mittenparti. Det skedde i koalition på 1950-talet med Bondeförbundet. Om skatterna med FP/C 1981  och med FP  i början av 90-talet. Också med Centern om den ekonomiska politiken 1995-98.

Det gav S två fördelar. Dels att man kunde föra en mindre dogmatisk vänsterpolitik. Dels att man splittrade den borgerliga oppositionen.

Den analytiskt mer begåvade Göran Persson har insett att det är orealistiskt nu att satsa på FP och C. Men Löfven drömmer uppenbart fortfarande om det. Så om nyvalet ska stoppas, torde det nog krävas också någon uppgörelse om själva politiken.

En sån är inte särskilt trolig men kan kanske inte helt uteslutas. Alliansen torde vara ännu mindre angelägen om nyval än S. Ny oerfaren statsministerkandidat. Opinionssiffror som inte tyder på någon borgerlig seger i valet.

Men om det ändå blir nyval vill Alliansen kunna visa att de försökt få till samarbete. För det gillar väljarna.