K-G Bergström

Bergström: Löfven har precis golvat Reinfeldt

Det här är ett av de värsta beskeden för alliansen och Fredrik Reinfeldt. Stefan Löfven har störst förtroende bland väljarna enligt Demoskop.

Översatt till boxningsspråk betyder det att utmanaren golvat mästaren. Om än inte slagit ut honom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De borgerliga har länge haft ett överlägset trumfkort. Väljarna har gett statsministern högre förtroendesiffror än S-ledaren. Sen Demoskop frågade senast har Löfven ökat rejält medan Reinfeldt ligger still. Och Löfvens övertag är stort.

Det är svårt att peka på några konkreta händelser som förklarar Stefan Löfvens ökade förtroende. Möjligen hans möte med SVT:s psykoterapeut. Under 50 minuter på bästa sändningstid fick S-ledaren chans att visa att han är folklig och sympatisk. Dessutom med en gripande barndomshistoria som fosterbarn.

Märkligt nog har S ännu utsatts för lite medial skärseld trots att alla opinionsundersökningar tyder på att Stefan Löfven blir näste statsminister. Det skedde annars före valet 1994 när det var uppenbart att S skulle ta över efter Bildt-regeringen.

När väl Stefan Löfven börjar granskas hårdare, är det inte givet att förtroendesiffrorna förblir lika höga. S-ledaren är nämligen den mest orutinerade politiker som i modern tid gjort anspråk på att leda Sverige.

Reinfeldt var jämfört med de socialdemokratiska företrädarna oerfaren 2006. Men Löfven är rena novisen jämförelsevis. Han har aldrig varit statsråd, aldrig suttit i riksdagen och aldrig lett ett politiskt ungdomsförbund.

De höga förtroendesiffrorna kan också snarare vara en reaktion på alliansens och Reinfeldts svaghet. För Stefan Löfven har inte lyckats lyfta sitt parti till några imponerande nivåer, 32-35 procent. En statsvetare konstaterade i veckan att Alliansens kris har skymt det faktum att S aldrig förut gått in i en valrörelse med så svagt opinionsstöd.

Möjligen stökade Anders Borg till ritningarna för Löfven i Ekots Lördagsintervju i går. Ja närmast slet sönder S valstrategi. Den går ut på att alliansen satsar på sänkt skatt i stället för bättre välfärd som S.

Anders Borgs besked var det rakt motsatta. Höjd fordonsskatt,höjd tobaksskatt och höjd alkoholskatt och ytterligare höjningar för att finansiera satsningar på skolan. Inga löften om breda inkomstskattesänkningar under nästa mandatperiod.

Det är ingen självklar valvinnare. Sverigedemokraterna tog snabbt avstånd från förslagen. Men taktiskt har Borgs utspel betydande fördelar. Förutom minskad trovärdighet för den socialdemokratiska valstrategin, så kan det framstå som ansvarsfullt och Keynesianskt att vara sparsam med pengar till hushållen när värsta krisen är över. Det behövs också av sakliga skäl. Budgetminus är okej i lågkonjunktur, men inte i bättre tider.