K-G Bergström

Löfven har precis golvat Reinfeldt

Publicerad

Det här är ett av de värsta beskeden för alliansen och Fredrik Reinfeldt. Stefan Löfven har störst förtroende bland väljarna enligt Demoskop.

Översatt till boxningsspråk betyder det att utmanaren golvat mästaren. Om än inte slagit ut honom.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De borgerliga har länge haft ett överlägset trumfkort. Väljarna har gett statsministern högre förtroendesiffror än S-ledaren. Sen Demoskop frågade senast har Löfven ökat rejält medan Reinfeldt ligger still. Och Löfvens övertag är stort.

Det är svårt att peka på några konkreta händelser som förklarar Stefan Löfvens ökade förtroende. Möjligen hans möte med SVT:s psykoterapeut. Under 50 minuter på bästa sändningstid fick S-ledaren chans att visa att han är folklig och sympatisk. Dessutom med en gripande barndomshistoria som fosterbarn.

Märkligt nog har S ännu utsatts för lite medial skärseld trots att alla opinionsundersökningar tyder på att Stefan Löfven blir näste statsminister. Det skedde annars före valet 1994 när det var uppenbart att S skulle ta över efter Bildt-regeringen.

När väl Stefan Löfven börjar granskas hårdare, är det inte givet att förtroendesiffrorna förblir lika höga. S-ledaren är nämligen den mest orutinerade politiker som i modern tid gjort anspråk på att leda Sverige.

Reinfeldt var jämfört med de socialdemokratiska företrädarna oerfaren 2006. Men Löfven är rena novisen jämförelsevis. Han har aldrig varit statsråd, aldrig suttit i riksdagen och aldrig lett ett politiskt ungdomsförbund.

De höga förtroendesiffrorna kan också snarare vara en reaktion på alliansens och Reinfeldts svaghet. För Stefan Löfven har inte lyckats lyfta sitt parti till några imponerande nivåer, 32-35 procent. En statsvetare konstaterade i veckan att Alliansens kris har skymt det faktum att S aldrig förut gått in i en valrörelse med så svagt opinionsstöd.

Möjligen stökade Anders Borg till ritningarna för Löfven i Ekots Lördagsintervju i går. Ja närmast slet sönder S valstrategi. Den går ut på att alliansen satsar på sänkt skatt i stället för bättre välfärd som S.

Anders Borgs besked var det rakt motsatta. Höjd fordonsskatt,höjd tobaksskatt och höjd alkoholskatt och ytterligare höjningar för att finansiera satsningar på skolan. Inga löften om breda inkomstskattesänkningar under nästa mandatperiod.

Det är ingen självklar valvinnare. Sverigedemokraterna tog snabbt avstånd från förslagen. Men taktiskt har Borgs utspel betydande fördelar. Förutom minskad trovärdighet för den socialdemokratiska valstrategin, så kan det framstå som ansvarsfullt och Keynesianskt att vara sparsam med pengar till hushållen när värsta krisen är över. Det behövs också av sakliga skäl. Budgetminus är okej i lågkonjunktur, men inte i bättre tider.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag