Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Bergström: FP livade upp splittrad M-stämma

Frågan är om det inte är Jan Björklund som är den partiledare som hittills fått mest applåder på M-stämman.

Han rev ner dem när han uppträdde tillsammans med de övriga tre i alliansen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Göran Hägglund var rolig visste vi förut. Att Jan Björklund är repliksnabb kom inte heller som någon direkt överraskning. Men att han dessutom kan vara rolig som i går, är nog inte allom bekant.

Hur Fredrik Reinfeldt reagerade på det framgick inte. Frågan är till och med om inte FP-ledaren egentligen står närmare många moderater än Reinfeldt. Han är en engagerad kärnkraftsvän, vill slopa värnskatten och gå med i Nato med mer entusiasm än Reinfeldt. Samma gäller ju EMU. Han vill också liksom många moderater ändra las. För att inte tala om försvaret, där nog major Björklund har klart fler M-supportrar än fjälljägare Reinfeldt.

M-ledaren åkte dessutom i går på ett nederlag för partistyrelsen. Inget gigantiskt men så pass ovanligt att det möjligen är en indikation på att magin kring honom i moderatleden har försvagats av de sjunkande opinionssiffrorna.

Förlusten handlade om valfrihet i vård och omsorg. Oppositionen i partiet ville egentligen att alla kommuner ska tvingas införa LOV (lagen om valfrihetssystem). I dag är den frivillig. Men de insåg att det inte skulle gå igenom. Mats Gerdau, kommunalråd i Nacka, fick däremot med sig stämman på att äldre som behöver hemtjänst ska ha rätt att välja anordnare.

Det var överhuvudtaget ingen riktigt bra dag för partiledaren. Han har ju fått mycken, och i huvudsak positiv, uppmärksamhet för sitt besked att regeringen inte går till val på sänkta inkomstskatter 2015. Däremot har han mumlat om att han kan tänka sig det senare under nästa mandatperiod.

Anders Borg var i går tydligare. Han sa sig inte kunna ge något skarpt löfte om sänkta skatter för löntagare, pensionärer och höjd gräns för den statliga skatten för perioden 2014-18. Utgiftsutrymmet är så litet att det knappast räcker till de stora summor som krävs för skattesänkningar.

Det är rimligt att tro att det är det definitiva beskedet från M. Övriga alliansledare kommer att hålla med. Hur konstigt det än låter blir det troligen en fördel för regeringen och en nackdel för Socialdemokraterna i valrörelsen.

Väljarna torde vara rätt nöjda med de stora skattesänkningar som de som jobbar redan fått. De kommer knappast att ha några invändningar mot att det lilla utgiftsutrymme som finns, används för satsningar i skolan. Däremot får S problem med att deras skattehöjningar nu ställs mot oförändrad skatt. Och inte mot sänkta skatter, som de skulle ha hävdat gynnar de bäst ställda och som dessutom lånas upp.

Partiets valstrategi torde nu ha hamnat i papperstuggen.