Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Bergström: Försvaret – alliansens akilleshäl

SÄLEN. Fredrik Reinfeldt kom tomhänt till Folk och försvar.

Än en gång visar sig hans och regeringens svaghet som opinionsbildare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Försvaret borde vara en moderat statsministers bästa gren. I stället håller det på att bli alliansens akilleshäl. Bara 26 procent av svenskarna tycker att den nuvarande försvarspolitiken är bra. En minskning från 35 procent förra året. Över hälften har lågt förtroende för de borgerligas hantering av försvaret.

Mot den här bakgrunden och en alltmer högljudd kritik hade man kunnat tro, att statsministern skulle gå till motoffensiv, när han fick chansen att möta sina kritiker i Sälen. Men inga nya besked. Bara ett envist upprepande av att det är nya tider med nya hot, som inte nödvändigtvis ska mötas med militärt försvar. Men också att den nya försvarsorganisationen nog kommer att fungera bra.

Det är en politiskt ytterst riskfylld strategi oavsett vem som har rätt om hoten mot Sverige. Han riskerar att tvingas föra ett tvåfrontskrig.

 

Det är uppenbart att andra borgerliga partier är mer oroade. Det gjorde KD-ledaren mycket tydligt i sitt tal. Han ansåg att det fanns skäl till noggrann eftertanke om försvaret. Göran Hägglund sa sig vara oroad över både personalförsörjning och nivån på övning och utbildning av den militära personalen.

Man kan ana att FP-ledaren Jan Björklund kommer att uttrycka samma oro, när han talar i dag.

Men också Socialdemokraterna är kritiska. Det är möjligen en lättare front att klara för Reinfeldt. Dels har S inte föreslagit mer pengar till utgiftsområdet försvar. De har omfördelat pengar, så att militären får några hundra miljoner mer, men i stället får MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap ) mindre. Dels har S inget stöd för mer pengar till militären hos övriga rödgröna partier. Miljöpartiet vill göra precis tvärtom S. Flytta pengar från det militära försvaret till MSB och annan civil krishantering. Och totalt vill de gröna minska försvarsanslaget.

Då är kanske Sverigedemokraterna ett värre hot. SD vill öka försvarsanslagen mest av alla partier och dessutom återinföra den allmänna värnplikten. Det kan vara ett skäl till att gammelmoderater har gått från M till SD sen valet.

 

Finlands president Sauli Niinistö gästade också Sälen. Han och Fredrik Reinfeldt var överens om mycket. De är ju också partivänner. Men det finns en väsentlig skillnad. Niinistö vill behålla allmänna värnplikten. Reinfeldt har slopat den i Sverige.

Ändå var det kanske något helt annat som var gårdagens stora försvarsnyhet. En opinionsundersökning som visade att svenska folket tycks bli allt mer positiva till Nato-anslutning. 36 procent säger ja, 40 procent nej.

En förskjutning som rimligen beror på ökad misstro mot Sveriges egen förmåga att försvara sig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!