K-G Bergström

Bästa och sämsta talen i Almedalen

Publicerad

Årets Almedalsvecka är slut. Åtta partiledare har talat. Dags för sammanfattning.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Veckans drottning:
Gudrun Schyman fick inte tala på kvällen men dominerade ändå. Drog massor med folk varje dag när partiet hade sina möten på Donners plats. Publikrekord slog hon också vid Expressens valstuga. Partiet satte agendan för Almedalsveckan. Både Åsa Romson och Jan Björklund ägnade sina tal nästan helt åt jämställdhet.


Veckans taktiska miss:

Socialdemokraterna tänkte sno åt sig uppmärksamhet i två dagar genom att på söndagen presentera utspel om mindre barngrupper och på tisdag hur det skulle finansieras. När tisdagen kom hade SD hunnit före med att kräva fyra miljarder kr i bankskatt. Samma som S lite senare. En snopen Magdalena Andersson erkände att det var ett misstag att vänta med beskedet om finansieringen.


Veckans största nyhet:

Alliansens utspel om höghastighetståg och 100 000 nya bostäder för flera hundra miljarder kronor.

Veckans mest upphaussade gäst:

Franske stjärnekonomen Thomas Picketty på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium. Uppträdde i panel med bland annat svenske nationalekonomen Per Krusell och Aftonbladets ledarskribent Katrin Kielos. Efter deras invändningar och hans monotona franskengelska mattades stjärnglansen.

Veckans talstörning:

Barbröstade kvinnliga aktivister som störde Fredrik Reinfeldts tal. En av dem visade sig vara riksdagskandidat för Miljöpartiet.


Veckans manshat:

Åsa Romson framställde männen som miljöhot: ”Män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer… klimatförändringarna orsakas av rika män, men drabbar fattiga kvinnor… Dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata mäns intressen framför kvinnor och barn."

Veckans buskisrevy:

Göran Hägglunds Göteborgsinspirerade skämt om oppositionen via diverse ordvitsiga beskrivningar av ett trädgårdsland.

Veckans sämsta tal:

Jimmie Åkessons. Ett långt malande om invandringen.

Veckans bästa tal:

Jan Björklunds.

Veckans nitlotter:

Jonas Sjöstedt, Jan Björklund och Annie Lööf som alla fick tala i slutet av veckan då minst hälften av Almedalsbesökarna åkt hem.

Veckans mest onödiga inslag:

Svenskarnas parti.

Veckans stormaktsfläkt:

När USA:s ambassadör bjöd in till 4 juli-firande i landshövdingens trädgård i Visby.


Veckans utrikespolitiska evenemang
:
Carl Bildts och före detta nationelle säkerhetsrådgivaren Zbigniew Brzezinskis samtal om Ukraina i en kyrkoruin i Visby.

Veckans avslutningstal:

Annie Lööf talade mer om landsbygd och kamp mot för mycket antibiotika än om jämställdhet. Centerpartiet släpper fram kvinnor utan kvotering, sa hon till TT. Onekligen en poäng. Partiet är inne på sin tredje kvinnliga partiledare. Tre av de fyra centerstatsråden är kvinnor.
Nu åker partiledarna på semester. Det förtjänar de. Det blir en tuff valrörelse. Frågan är om vänstervinden är tillbaka efter högsommarstiltjen?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag