Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Liberalerna är stora förloraren – straffas

Jan Björklund och Liberalerna har tappat 0,5 procentenheter sedan valet till Moderaterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Socialdemokraterna går framåt i nya mätningen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Socialdemokraterna och de Rödgröna är SCB-mätningens stora segrare. Alliansen i allmänhet och Liberalerna i synnerhet den stora förloraren. Men mätningen visar också att ett extra val inte skulle lösa upp de parlamentariska låsningar som kastat Sverige in i en unikt svår regeringskris. SD ökar något och skulle fortsätta att ha en vågmästarroll.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraternas framgång beror förmodligen i första hand på deras och Alliansens agerande i regeringskrisen. Även om S tillfogats två motgångar under hösten, först när Stefan Löfvens regering fälldes i omröstningen och sen när han  misslyckades med sitt första sonderingsuppdrag, så har dessa mer än väl kompenserats av Alliansens splittring och sammanbrott.

I valet skilde det bara 0,5 procentenheter mellan de två blocken, nu leder de rödgröna med hela 5,4. Och inget Alliansparti ökar.

Extra val är ju ett alternativ om partierna inte hittar någon lösning på regeringskrisen. Men den här mätningen ger inte nyvalsvurmarna några starka argument för ett sånt. De rödgröna skulle riskera att Miljöpartiet åker ur riksdan. De Gröna har till och med sämre siffror nu än det urusla valresultatet. Bland de borgerliga torde nyvalsentusiasmen vara obefintlig. Också där skulle risken för att ett parti tvingas lämna riksdagen vara uppenbar. Förmodligen löper Liberalerna väl så stor risk som MP att göra det. Visserligen har Jan Björklund 0,3 procentenheter mer (4,3 procent) än MP, men de Gröna skulle förmodligen ha större utsikter att få stödröster än vad Björklund efter höstens positionsförflyttning kan räkna med.

Det finns också goda skäl att misstänka att SCB:s siffror inte självklart uttrycker dagens opinionsläge. Undersökningen gjordes i november och avslutades den 27:e . Det var samma dag som Annie Lööf gjorde höstens mest uppseendeväckande utspel – att C är berett släppa fram en S-regering och till och med budgetsamverka med en sån om ett antal villkor uppfylls. 

Dagen efter instämde Liberalerna i Annie Lööfs besked. Det har därför inte heller haft nån chans att reellt påverka SCB:s resultat.

Det finns skäl att tro att båda partierna kan ha förlorat på flirten med S. I den undersökning av förtroendet för partiledarna som gjordes efter utspelen tappade både Lööf och Björklund rejält. På torsdag kommer Demoskops mätning, som publiceras i Expressen. Det blir av allt att döma den första opinionsmätningen av partisympatierna efter C och L:s omsvängning. Då får vi se hur den påverkat partierna.

Det kan ändå noteras att redan före det beskedet hade Liberalerna tappat 0,5 procentenheter sen valet till Moderaterna. Det kan ses som en bestraffning för L:s nej till Ulf Kristersson som statsminister för en M-KD regering.

Men det torde inte leda till några öppnade champagneflaskor i det moderata högkvarteret. SCB-mätningen visar på en dubbelt så stor M-förlust till SD sen valet.

Det är egentligen bara SD och S som utifrån dagens mätning skulle gynnas av ett extra val.