Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Åsa Romson leder det klassiska Miljöpartiet

Ibland kan det vara praktiskt att ha två partiledare. Miljöpartiets två språkrör håller var sitt sommartal. Det ger mer uppmärksamhet än ett. De kan dessutom profilera sig olika.

Gustav Fridolin tycks leda Skolpartiet Lärarna. Åsa Romson leder det klassiska Miljöpartiet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under de tvås ledning gjorde MP ett kanonval till EU-parlamentet i våras – 15,4 procent. Mer än Moderaterna. Inte minst tack vare den dugliga parlamentsledamoten Isabella Lövin.

Men inför riksdagsvalet är det tuffare. I dagens två opinionsmätningar från SIFO och Demoskop fick partiet 10,3 respektive 9,8. Miljöpartiet ser ut att backa också i årets valkampanj. 2010 hade de Gröna 10 procent i SIFO:s första mätning i augusti. I valet blev det 7,3. I första mätningen i år fick Romson och Fridolins parti 11,4. Nu har de alltså backat till runt 10. Även om trenden blir densamma som i förra valet med tillbakagång sker det ändå från en högre nivå i år, så chansen till ett bättre val än Peter Erikssons och Maria Wetterstrands än god.

Huvudförklaringen lär dock inte vara att de två är bättre språkrör än sina föregångare. Den är att de slipper den belastning det var 2010 att vara i sällskap med Vänsterpartiet.

Inga sensationer

Åsa Romson höll sitt sommartal i ett regnigt Rinkeby. Det innehöll inga sensationer. Miljonprogramsområdena ska klimatanpassas var ett tema. Ett annat att klimatförändringarna måste tas på större allvar än Alliansregeringen gjort.

Inga överraskningar med andra ord. Det kommer Åsa Romson sällan med. Det är sorgligt att partiledarkretsens bäst utbildade representant ofta är en så träig talare. I Almedalen däremot talade hon med glöd och nästan hetta. Hennes retoriskt bästa tal någonsin. Men vad folk minns av det talet är nog snarare den kollektiva förolämpningen av män i Sverige.

De är lata och släpper ut mer koldioxid, äter mer kött, åker mer bil, flyger mer och är mindre intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet, sa hon.

Inga kollektiva, könsmässiga beskyllningar den här gången. Men inte heller samma retoriska nivå.

Åsa Romson hade inte bara otur med vädret. Timingen var inte optimal. Under eftermiddagen har ju alliansen presskonferens på Harpsund. En av valrörelsens viktigare. Att klara den nyhetskonkurrensen blir inte lätt för Miljöpartiet.