Helst vill Åkesson samarbeta med Moderaterna. Men han tvingades konstatera att den moderata partiledningen säger nej, skriver K-G Bergström. Foto: Pelle T NilssonHelst vill Åkesson samarbeta med Moderaterna. Men han tvingades konstatera att den moderata partiledningen säger nej, skriver K-G Bergström. Foto: Pelle T Nilsson
Helst vill Åkesson samarbeta med Moderaterna. Men han tvingades konstatera att den moderata partiledningen säger nej, skriver K-G Bergström. Foto: Pelle T Nilsson
Anna Kinberg Batra stjäl ogenerat delar av SD:s politik, skriver K-G Bergström. Foto: Henrik Isaksson/IblAnna Kinberg Batra stjäl ogenerat delar av SD:s politik, skriver K-G Bergström. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Anna Kinberg Batra stjäl ogenerat delar av SD:s politik, skriver K-G Bergström. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
K-G Bergström

Anna Kinberg Batra stjäl ogenerat av SD

Publicerad

Vilsenhet och förvirring kännetecknar just nu svensk politik. Flyktingkrisen i höstas har gjort det politiska landskapet allt rörigare. Flera partiledare försöker sitta på flera stolar samtidigt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det gäller till exempel SD:s Jimmie Åkesson. Vi riksdagsjournalister frågade ut honom i en timme under tisdagen. Det borde vara en tacksam uppgift för honom. Han har inget regeringsansvar att ta hänsyn till. Han har inte heller någon blocktillhörighet som begränsar aktionsutrymmet. Ändå var det ett delvis dubbelbottnat budskap han levererade. Han vill skärpa kraven på medborgarskap för utlandsfödda. Det ska krävas längre tid än de fyra, fem år som nu är huvudregel. Också större krav på svenskkunskaper och samhällskunskaper. De som inte klarar kraven ska bestraffas med sämre bidrag. Att det riskerar att göra Sverige till ett mindre sammanhållet land med en grupp som i realiteten blir ett slags andra klassens medborgare verkar han inte se som något problem.

Helst vill Åkesson samarbeta med Moderaterna. Men han tvingades konstatera att den moderata partiledningen säger nej.

Samtidigt medger han att det finns grundläggande skillnader gentemot de flesta borgerliga partierna. Den just nu hetaste inrikespolitiska frågan är ett exempel. SD vill inte sänka några löner för att underlätta för flyktingar att få jobb i Sverige. SD har många väljare som är LO-medlemmar. Dessa kan inte SD-ledaren jaga i väg genom att ens andas om sänkta löner, även om det bara skulle vara som alternativ till bidrag.

Åkesson har också mer gemensamt med Löfven, som Nato, a-kassa till exempel. Ändå väljer han att fria till M.

Förklaringen är att partiets huvudfokus är att få bort nuvarande regering, säger han. Inte oväntat är det flyktingpolitiken som är huvudskälet till den slutsatsen. Men inte ens det ter sig självklart logiskt i det röriga landskap partierna försöker orientera i. Socialdemokraterna står ju klart närmare SD i migrationspolitiken än Centern, så det borde vara hugget som stucket om vad som skulle gynna Sverigedemokraterna mest. Löfven har MP och Anna Kinberg Batra har Centern.

Det är inte underligt att Jimmie Åkesson framstår som lätt motsägelsefull. Han medger själv att Moderaterna säkert har börjat få tillbaka röster från SD. Det betyder att det parti han helst vill göra upp med samtidigt är svår konkurrent om rösterna. Men eftersom SD:s överordnade mål är att bli erkänt som ett seriöst parti så tycks det vara viktigare för SD att hålla sig någorlunda väl med M än att till varje pris försöka återerövra väljare som gått dit.

Om Åkesson svajar är frågan om inte Moderaterna nu överträffar SD. Som Expressen beskriver på nyhetsplats tycks det inte vara särskilt lång hållbarhet på den moderata flyktingpolitiken. För två år sa partiet nej till krav från SD på samhällsorientering för nyanlända. Nu är det M-politik.

Anna Kinberg Batra stjäl ogenerat delar av SD:s politik, samtidigt som hon försöker göra gällande att det ska gå att genomföra den i en Allians där Centern ingår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag