Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Anna Kinberg Batra skapade sig en andhämtningspaus

Anna KInberg Batra höll ett mer personligt tal än vi är vana vid att höra.
Foto: Adam Ihse/TT

Jag kan vända det tuffa läge vi befinner oss i nu. Precis som Zlatan och de övriga i det svenska fotbollslandslag som låg under med 0-4 mot Tyskland 2012 när bara ungefär en halvtimme återstod av matchen. Det var huvudbudskapet i Anna Kinberg Batras tal på Moderaternas Sverigemöte. Ett tal som på sina håll har beskrivits som något av ett ödestal för henne.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förutom den underförstådda beskrivningen av sig själv som en comeback kid, fanns ett annat nytt inslag i hennes retorik. Talet var mer personligt, mer mänskligt. Hon berättade om hur hon fick flera blodproppar under sin graviditet och tvingades tillbringa tre månader på sjukhus.

- Då var jag nere för räkning, nu står jag här hos er.

Innebörden var förstås att visa att hon är en kämpe som inte ger upp i första taget.


Hon levererade också ett par rätt ordinära nyheter. 500 000 nya jobb ska skapas och skillnaden mellan inrikesföddas och utrikesföddas sysselsättning ska halveras. Problemet är dock inte att formulera tjusiga mål. Problemet är att nå dem.

Anna Kinberg Batra hade som väntat inte heller några planer på att göra helt om i förhållandet till Sverigedemokraterna. Beskedet den 19 januari står fast, trots att det är det som utlöst den akuta opinionskrisen. Men där finns ingen återvändo. Dels har hon partiet bakom sig i den frågan dels skulle M tappa all trovärdighet om man i en så viktig fråga hattar fram och tillbaka.

Hon försökte ändå distansera sig till SD. Populister har inga lösningar på problemen, sa hon. Hon jämställde också SD med V. Det partiet kunde ibland också rösta på M-förslag och visst händer det att moderater och vänsterpartister pratar med varandra. Men V lika lite som SD är något att regera ett land med, var budskapet.

Men hon sa sig inte skämmas för att hon söker stöd för sin politik. Den är jag stolt över.


Med dagens tal har Anna Kinberg Batra sannolikt fått en andhämtningspaus i varje fall internt. De 1 500 åhörarna applåderade livligt. Men det gör nästan alltid de närmast troende. Aktiva moderater vet ju också hur jobbigt det kan vara att hitta en ny partiledare. I synnerhet när det inte finns en självklar efterträdare som efter Yngve Holmberg och Bo Lundgren. Till råga på allt så nära ett val som nu.

Men andhämtningspausens längd avgörs av opinionsutvecklingen. Fortsätter opinionsraset och Centern skulle gå förbi M under våren, så att AKB bara leder det fjärde största partiet, då spelar dagens tal ingen roll. I ett sånt läge lär det inte längre bara vara spridda röster som kräver partiledarens avgång.