K-G Bergström

Anna Kinberg Batra missade öppet mål

Duellen i kväll mellan regeringschefen och oppositionsledaren i Agenda kommer inte att gå till historien.

I varje fall inte för dess hetta.

Den uteblev nästan helt. Allt kan inte skyllas på deltagarna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Debattiden var så kort att det blev väldigt få områden som hanns med. Dessutom inleddes den av naturliga skäl med Wallströms lägenhet. Det borde ha varit straffsparkläge för Anna Kinberg Batra.

Men Stefan Löfven knep straffen. Han distanserade sig lite grand från sin utrikesminister. Det hade varit bra om hon ordnat bostad på annat sätt, tyckte han, även om hon inte begått några formella fel, trodde han. Och sen gick han till motoffensiv. Moderaternas finansministerkandidat hade minsann tidigare fått en lägenhet i ett bestånd som var avsett för utsatta kvinnor.

För mig var det en nyhet. Om det var det för Moderatledaren vet jag inte. Hon konstaterade bara att det var före hennes tid. 1–0 till Löfven.

Sen kände sig Agendaredaktionen av naturliga skäl tvungen att fortsätta duellen med bostadspolitik. Men där var utsikterna till konfrontation rätt små. Båda debattörerna låg rätt lågt. Stefan Löfven vill ha en uppgörelse med så många borgerliga partier som möjligt. Det begränsade hans intresse av hård polemik .

Anna Kinberg Batra upprepade vad Fredrik Reinfeldt körde med när han lanserade sitt Sverigebygge. Mer byggbar mark måste fram och reglerna måste förenklas.

Det enda överraskande inslaget blev M-ledarens svar på frågan om hon vill sänka reavinstskatten, den så kallade flyttskatten. Den anses ju innebära att äldre bor kvar i alldeles för stora bostäder och förhindrar därmed en omsättning av bostäder som skulle gynna yngre.

Folkpartiet gjorde i somras i Almedalen ett utspel mot flyttskatten. Och jag är övertygad om att de flesta moderatväljare nog räknade med att Anna Kinberg Batra skulle instämma i Jan Björklunds krav. Men det gjorde hon inte. Reavinstskatten skulle inte sänkas. Man ska vara försiktig med förändringar som påverkar hushållens ekonomi, tyckte hon. Med hennes sätt att resonera skulle Alliansen inte ha sänkt fastighetsskatten 2006.

Här hade AKB öppet mål, men hon lyckades missa bollen.

I avsnittet om integrationspolitik upprepades i huvudsak partiernas välkända positioner.

Duellens stora vinnare tror jag är de andra partiledarna snarare än de två duellanterna. Debatten blev så pass avslagen att varken Löfven eller AKB torde ha värvat några nya väljare. Om man ändå ska utse någon segrare i debatten blir det Stefan Löfven. Han är mer konkret. Han överrumplade med påståendet om Ulf Kristerssons lägenhet. AKB är för lite konkret i sin debatteknik. Hon kommer heller aldrig med något oväntat.