Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Angreppen börjar kännas gamla

Partiledardebatten i SVT i går kväll blev en storsuccé. För SVT, för de flesta partiledarna. Förhoppningsvis också för publiken. Även om käbbelnivån kan ha fördunklat konsumentupplysningen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfven

"Stefan Löfven gjorde en habil insats för att använda en sportjournalistklyscha. Han försvarade slopandet av ungdomsrabatten med någon liknelse med badkar och sprinklersystem som möjligen var fyndig, men mest lät invecklad. Hans problem är nog i grunden att han står de borgerliga rätt nära i frågor som näringsliv, kärnkraft, forskning med mera, att han aldrig blir någon tydlig oppositionsledare." K-G Bergström

Frågorna som Löfven ville prata om: Jobben och skolan.

Angrep: Fredrik Reinfeldt kring jobb och skolan.

"Hur mycket tjänar du, Fredrik Reinfeldt?" Stefan Löfven

Gustav Fridolin

"Fridolin har en ovana att strunta i frågor från programledarna. Och i invandringsdebatten drog han in rotavdrag. Obegripligt. Precis som när han angrep alliansen för att den infört fyra jobbskatteavdrag och det bara blivit högre arbetslöshet: och här talar ni om ett femte. Måtte ha varit en replik som skrivits i förväg. Jag hade i varje fall inte hört någon plädera för ett femte jobbskatteavdrag så dags." K-G Bergström

Frågorna som Fridolin ville prata om: Klimatfrågan och infrastrukturen.

Angrep: Jan Björklund om kolkraft.

"Alliansen har skött miljöfrågan lika väl som grekiska regeringen skött ekonomifrågan." Gustav Fridolin

Jonas Sjöstedt

"Jonas Sjöstedt är oppositionens skickligaste debattör. Han är kunnigare än de andra. Han är formuleringsskicklig. Han är tuff. Hans åsikter om vinstförbud delas av långt fler än hans egna väljare. Det är en gåta att hans parti inte lyft. Socialdemokraternas vänsterflygel borde vara ett enkelt mål att nå." K-G Bergström

Frågorna som Sjöstedt ville prata om: Välfärden och klimatet.

Angrep: Jimmie Åkesson i klimatfrågan.

"Du är som ett flaskskepp, hur kom du in hit?" Jonas Sjöstedt till Jimmie Åkesson i klimatdebatten.

Jimmie Åkesson

"Jimmie Åkesson plockade med sin lite stillsamma stil poäng bland borgerliga väljarna med två markeringar. Partiet vill införa ett femte jobbskatteavdrag så snart som möjligt. Han hävdade också att SD är det enda riksdagsparti som föreslagit höjda försvarsanslag." K-G Bergström

Frågorna som Åkesson ville prata om: Invandringsfrågan och välfärden.

Angrep: Annie Lööf i invandringsfrågan.

"Det enda ni gör är massa långsiktiga åtgärder som inte ger något överhuvudtaget." Jimmie Åkesson riktat till Annie Lööf.

Göran Hägglund

"Göran Hägglund kom in i debatten tidigare än normalt. Var mer på bettet än vanligt. Tyvärr tycks debattformen kväva hans överlägsna humor. Men det var ändå en bra insats. För de andra var ju inga muntergökar heller." K-G Bergström

Frågorna som Hägglund ville prata om: Vård och omsorg.

Angrep: Jonas Sjöstedt i jämställdhetsfrågan.

Det kan väl ändå inte vara receptet ur krisen. Göran Hägglund riktat till de rödgröna.

Jan Björklund

"FP-ledaren är lysande. Han klarar debatter långt utanför sitt revir. Han vågade profilera sig mot Reinfeldt i försvarsfrågan. Det var befriande att höra honom säga att det var genant att Jas-planen förblev på marken när ryska bombplan övade anfall mot Sverige. Skolan klarade han bättre än vad han förtjänar. Men med lagom dos ödmjukhet, självkritik och utspel om mindre byråkrati för lärarna klarade han även det ämnet helskinnad." K-G Bergström

Frågorna som Björklund ville prata om: Skolan och försvarsfrågan.

Angrep: Jonas Sjöstedt om privatiseringen av den offentliga sektorn.

"Vilket trams." Jan Björklund till Jonas Sjöstedt i debatten om privatisering.

Annie Lööf

"Annie Lööf gjorde sin bästa partiledardebatt hittills. Hon är repliksnabb och tuff. Hon använde lokala exempel på företagare som skulle drabbas av S-förslaget att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga och frågade S-ledaren: Vilka företagare har begärt att få den fakturan?" K-G Bergström

Frågorna som Lööf ville prata om: Jämställdhet och klimatfrågan.

Angrep: Jonas Sjöstedt om jämställdhetsfrågan.

"Jonas Sjöstedt, kom inte och skräms med de stora drakarna, om jämställdhetsfrågan inom välfärden." Annie Lööf

Fredrik Reinfeldt

"Fredrik Reinfeldt har nog sällan fått ett så pass lågt betyg av mig. Han var lugn på gränsen till att vara defensiv. Angreppen mot Stefan Löfven om det splittrade rödgröna blocket är visserligen relevanta, men börjar ändå kännas lite gamla." K-G Bergström

Frågorna som Reinfeldt ville prata om: Jobben och skolan.

Angrep: Stefan Löfven kring lösningarna på arbetslösheten.

"Nu måste Socialdemokraterna söka sig till en arbetsförmedling och se hur det ser ut." Fredrik Reinfeldt

Det var en journalistisk fullträff av programledarna att inleda med ett oväntat ämne: Varför det bara var en kvinnlig partiledare av åtta.

De flesta männen föreföll oförberedda på en sån öppning. Få av dem, om någon, hade något bra svar.

Kanske därför att de ansåg sig mer kvalificerade än de kvinnliga motkandidater, som flera av dem faktiskt haft. Till exempel Göran Hägglund som kämpade mot Maria Larsson, och Jonas Sjöstedt mot flera V-kvinnor, bland dem den ekonomiska talespersonen Ulla Andersson.

Debatten innehöll också oväntat många nyheter. För det mesta brukar såna inte levereras i den här typen av program.

Men Stefan Löfven gav rakt besked om att partiet vill slopa den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar, trots MP:s omsvängning.

Partiets skuggfinansminister Magdalena Andersson har inte alls varit lika tydlig på sistone.

Fredrik Reinfeldt meddelade plötsligt att han var beredd att öka resurserna till försvaret. Tänk vilka mirakel ryska bombplan som övar attacker på svenska mål kan åstadkomma.

Jan Björklund förutskickade en snar bred uppgörelse om friskolorna. Hans företrädare Lars Leijonborg leder kommittén, så det torde vara en tämligen kvalificerad profetia.

Skolministern sa också att han kommer att lägga fram ett förslag om minskat pappersarbete för lärarna i vår. Anna Hedenmo tolkade det som nyhet.

Själv tycker jag mig ha hört det förut. Men strunt samma.

Den som möjligen hade trott på en giganternas kamp mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i huvudrollerna torde ha blivit besviken. De fick ingen dominerande roll. Men det beror mer på debattformen.

Det är åtta partiledare som måste få ungefär samma utrymme. Det innebär precis som i valdebatterna att det är ledarna för de mindre partierna som exponeras mer än deras partiers styrka motiverar.

Varken Reinfeldt eller Löfven gjorde naturligtvis bort sig. Men bortsett från försvaret kom egentligen inget oväntat ur dem.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde knappast någon av sina bättre debatter.

Möjligen låg han lite lägre avsiktligt för att ge övriga alliansledare mer utrymme.

I stället var det Jonas Sjöstedt och Jan Björklund som var bäst. Men också Annie Lööf visade repliksnabbhet och tuffhet. Jimmie Åkesson har också alla skäl att vara nöjd med sin dag. Jag har svårt med Gustav Fridolins lillgamla stil, men hans supportrar torde förmodligen tycka att han skötte sig hyfsat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!