Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Allra mest självmål
har Miljöpartiet gjort

Den nya regeringens start har inte varit någon höjdare direkt. Allra mest självmål har Miljöpartiet gjort, trots Stefans Löfvens schabbel om EU:s miljömål i EU-nämnden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det började med Expressens avslöjanden om familjen Romsons båt och hur dess botten målades med en förbjuden kopparbaserad giftfärg. Makarna hade också missat att betala skatt för en del av den diesel som användes till båten. De ska också ibland ha släppt ut så kallade gråvatten som kan bidra till övergödning i Östersjön. Inga bra regelöverträdelser för en miljöpartist.

När så Mehmet Kaplan blev ett av partiets statsråd anklagades han av den kända socialdemokraten Nalin Pekgul för att vara islamist. Kaplan ska bland annat ha bagatelliserat att unga svenska muslimer åker till Syrien för att delta i kriget på jihadisternas sida. Och till och med ha jämfört dem med svenskfrivilliga i finska vinterkriget.

Det fortsatte med en intervju i Sveriges Radio med den miljöpartistiska kulturministern Alice Bah Kuhnke. Den var rätt förödande för henne. På flera av programledaren Johar Bendjellouls frågor svarade hon att de var hypotetiska, vilket de inte alls var.

Och det räckte inte med det. Självaste språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin gjorde sin förmodligen största tavla som politiker. Han skickade via Youtube en hälsning till landets lärare. Den har sågats av många. Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus tyckte att han behandlade våra lärare som 12-åringar.

Ovanpå alla de tabbarna kom så Expressen i veckan med nya avslöjanden. En av Åsa Romsons medarbetare i regeringskansliet hade dömts för narkotikabrott. Och så nu att en anställning av en annan politisk tjänsteman stoppats, därför att personen hade så stora skulder att SÄPO ansåg det olämpligt att ha en sådan person i regeringskansliet.

Det är möjligt att jag missat någon ytterligare tabbe, men de uppräknade är alldeles tillräckliga för att dra slutsatser om partiets regeringskompetens.

Det är i och för sig inte första gången ett parti får problem direkt efter makttillträdet. Moderaternas första tid 2006 var sannerligen ingen succé. Två av Fredrik Reinfeldts statsråd tvingades avgå efter någon vecka. Olof Palme blev också ganska tidigt av med två statsråd i sin regering efter 1982 års val.

Men att fyra av Miljöpartiets sex statsråd hamnat i blåsväder direkt efter tillträdet är förmodligen ett svårslaget rekord. Dessutom båda partiledarna. Det är egentligen bara Isabella Lövin och Per Bolund som inte gjort bort sig. Hittills.

En förklaring är förstås att partiet aldrig suttit i regering förut. Det har inneburit att ledande företrädare inte har granskats på samma sätt som nu. Även om det är kontroversiellt som journalist att säga det, tycker jag nog också att Miljöpartiet fram till valet behandlades relativt välvilligt av media.

Den direkt politiska konsekvensen har hittills uteblivit. Inga statsråd har behövt avgå. Partiets opinionssiffror har inte heller påverkats snarare tvärtom. Ändå kan skandalungarna försvaga inte bara Miljöpartiet utan hela regeringen. Om väljarna får bilden av en regering eller ett regeringsparti som ständigt gör bort sig, försvagas förstås förtroendet. Häromdagen kom en opinionsundersökning som visade att väljarna inte imponerats av den rödgröna regeringens start. Fler ansåg att den gör ett dåligt jobb än motsatsen.