K-G Bergström

Allra mest självmål
har Miljöpartiet gjort

Publicerad

Den nya regeringens start har inte varit någon höjdare direkt. Allra mest självmål har Miljöpartiet gjort, trots Stefans Löfvens schabbel om EU:s miljömål i EU-nämnden.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det började med Expressens avslöjanden om familjen Romsons båt och hur dess botten målades med en förbjuden kopparbaserad giftfärg. Makarna hade också missat att betala skatt för en del av den diesel som användes till båten. De ska också ibland ha släppt ut så kallade gråvatten som kan bidra till övergödning i Östersjön. Inga bra regelöverträdelser för en miljöpartist.

När så Mehmet Kaplan blev ett av partiets statsråd anklagades han av den kända socialdemokraten Nalin Pekgul för att vara islamist. Kaplan ska bland annat ha bagatelliserat att unga svenska muslimer åker till Syrien för att delta i kriget på jihadisternas sida. Och till och med ha jämfört dem med svenskfrivilliga i finska vinterkriget.

Det fortsatte med en intervju i Sveriges Radio med den miljöpartistiska kulturministern Alice Bah Kuhnke. Den var rätt förödande för henne. På flera av programledaren Johar Bendjellouls frågor svarade hon att de var hypotetiska, vilket de inte alls var.

Och det räckte inte med det. Självaste språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin gjorde sin förmodligen största tavla som politiker. Han skickade via Youtube en hälsning till landets lärare. Den har sågats av många. Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus tyckte att han behandlade våra lärare som 12-åringar.

Ovanpå alla de tabbarna kom så Expressen i veckan med nya avslöjanden. En av Åsa Romsons medarbetare i regeringskansliet hade dömts för narkotikabrott. Och så nu att en anställning av en annan politisk tjänsteman stoppats, därför att personen hade så stora skulder att SÄPO ansåg det olämpligt att ha en sådan person i regeringskansliet.

Det är möjligt att jag missat någon ytterligare tabbe, men de uppräknade är alldeles tillräckliga för att dra slutsatser om partiets regeringskompetens.

Det är i och för sig inte första gången ett parti får problem direkt efter makttillträdet. Moderaternas första tid 2006 var sannerligen ingen succé. Två av Fredrik Reinfeldts statsråd tvingades avgå efter någon vecka. Olof Palme blev också ganska tidigt av med två statsråd i sin regering efter 1982 års val.

Men att fyra av Miljöpartiets sex statsråd hamnat i blåsväder direkt efter tillträdet är förmodligen ett svårslaget rekord. Dessutom båda partiledarna. Det är egentligen bara Isabella Lövin och Per Bolund som inte gjort bort sig. Hittills.

En förklaring är förstås att partiet aldrig suttit i regering förut. Det har inneburit att ledande företrädare inte har granskats på samma sätt som nu. Även om det är kontroversiellt som journalist att säga det, tycker jag nog också att Miljöpartiet fram till valet behandlades relativt välvilligt av media.

Den direkt politiska konsekvensen har hittills uteblivit. Inga statsråd har behövt avgå. Partiets opinionssiffror har inte heller påverkats snarare tvärtom. Ändå kan skandalungarna försvaga inte bara Miljöpartiet utan hela regeringen. Om väljarna får bilden av en regering eller ett regeringsparti som ständigt gör bort sig, försvagas förstås förtroendet. Häromdagen kom en opinionsundersökning som visade att väljarna inte imponerats av den rödgröna regeringens start. Fler ansåg att den gör ett dåligt jobb än motsatsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag