Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Åkessons motargument torde besvära Löfven

Stefan Löfven fick inte debatten dit han ville.
Foto: JESSICA GOW/TT

Valet bör bli en folkomröstning om välfärden. Det var statsministerns förhoppning i dagens partiledardebatt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hans huvudargument i en sån skulle bli de stora satsningar som regeringen gjort både i pengar och personal under den här mandatperioden. I kontrast till de stora skattesänkningar som alliansen och SD vill göra.

Det kan låta som ett självklart vägval för ett socialdemokratiskt parti som har bränt sig på att det blivit för mycket fokus på frågor som inte är socialdemokratiska hjärtefrågor. Framför allt migrationspolitik men också lag- och ordning.


Men inte ens ett välfärdsval är oproblematiskt för Socialdemokraterna. De borgerliga pekar på att vårdköerna har fördubblats under den rödgröna regeringen trots stora skattehöjningar. Under alliansregering var de kortare trots stora skattesänkningar.

De kan hänvisa till att polistätheten var större då än nu, trots skattesänkningarna. Och Liberalernas ledare tillägger så ofta han kan att skolresultaten nu är sämre. 17,5 procent av niorna klarade inte godkänt ifjol mot 13 procent  sista alliansåret 2014.

Också Jimmie Åkesson har ett motargument som torde besvära Stefan Löfven. Åkesson hävdar att bristerna i välfärden beror på de stora kostnaderna på asylpolitiken.


Det sista som S-ledaren uppenbart nu vill ha är en debatt  med Åkesson om just migrationspolitiken. Han tycks ha insett att det är en debatt som han inte kan vinna. Därför fokuserade Löfven i stället på att avskräcka S-väljare från att söka sig till SD genom att framställa partiet som ett högerparti. Ett parti som vill sänka skatterna med 35 miljarder kronor och urholka anställningstryggheten.

Löfvens huvudmotståndare, Ulf Kristersson, tycks däremot inte vilja ha någon debatt alls med Jimmie Åkesson. Han tog ingen replik på SD-ledarens anförande. Det gjorde han i och för sig inte med någon annan än Löfven. Men det är ju anmärkningsvärt att han inte tar en fajt med den som snott fler väljare från sitt parti än någon annan. Kristerssons strategi tycks vara att hoppas att före detta M-väljare i SD ska återvända lättare om M-ledaren inte utmanar Åkesson. En diskutabel strategi. Samma väljare torde väl ha ett intresse av att få veta skillnaderna nu mellan de två partierna


Kristersson upprepade nu att han vill ha en uppgörelse över blockgränsen om migrationspolitiken, eftersom både alliansen och de rödgröna är splittrade i frågan. Löfven sa inte direkt nej, men vill ha en EU-uppgörelse först. Också hösten 2015 hänvisade han länge till EU. Till sist höll inte det. Det kan mycket väl bli så igen. Motsättningarna i EU är om möjligt ännu större än i Sverige .

Annars fortsätter Kristersson  att ha de största debattproblemen med Jonas Sjöstedt. I en tidigare debatt hade han svårt att värja sig mot dennes kritik mot Nya Karolinska Sjukhuset. I dag drog Sjöstedt upp en belastande affär som Kristersson gjorde som socialborgarråd i Stockholm. Då såldes ett kommunalt assistansbolag för 3 000 kronor. Köparen gjorde senare en vinst på åtskilliga miljoner kronor.

Ulf Kristersson hade inget övertygande försvar för den affären utan talade lite allmänt om nybörjarmisstag.

Överhuvudtaget är Vänsterledaren särklassigt tuffast i replikskiftena. Påminner lite om en skjutjärnsreporter som gjort bra research.