K-G Bergström

Åkesson stod för kvällens enda nyhet

Jimmie Åkesson under debatten.
Foto: SVT
Ebba Busch Thor under debatten.
Foto: SVT

Vilken hetta och vilka härligt klatschiga repliker i SVT:s partiledardebatt! Trots att det är nästan ett och ett halvt år till nästa val. Om partiledarna är så här taggade redan nu, hur ska det då inte låta i september 2018 ?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi fick höra både Jesus och Tomten åberopas i debatten. Annie Lööf lanserade ett nytt begrepp, tror jag, rimligen inspirerat av Trumps rådgivare Kellyanne Conway som ju förklarade bort lögner av Trumps pressekreterare som alternativa fakta. Nu röt Lööf till och bad statsministern sluta med sin ”alternativa historieskrivning” om att Alliansens skattesänkningar under regeringsåren underminerade välfärden. Skola, vård och omsorg fick många miljarder kronor mer, hävdade Lööf.

Det var också de två som hade bästa utgångsläget inför debatten. En ny förtroendeundersökning gav Annie Lööf första platsen i grenen väljarnas förtroende. Tätt följd av Stefan Löfven, medan Anna Kinberg Batra hade tappat 14 procentenheter jämfört med samma undersökning för ett år sen. Statsministern kunde också glädja sig åt att S i en annan undersökning ansågs bäst i fem av åtta områden. M bara i ett.

Riktigt lika bra gick det nog inte för honom i partiledardebatten. Han har fortfarande problem med att förklara hur utlandsfödda med dålig utbildning ska få jobb. Det är ju den gruppen som gör att arbetslösheten nu stiger mitt i en dånande högkonjunktur. Men Löfven talade också nu om ” några som har låg utbildning”. Ett osannolikt understatement. Annie Lööf rev ytterligare i det öppna såret med att konstatera att fler har åkt upp i rymden än som fått traineejobb.

Annie Lööf var en av de som lyckades bäst under debatten enligt K-G Bergström.
Foto: SVT

Ändå var nog sjukvården och de växande köerna där regeringens största problem i debatten. Här var Alliansen totalt samkörd och både Löfven och Isabella Lövin hårt trängda. Att det var socialdemokrater i hans egen hembygd Ådalen som dessutom lagt ner Sollefteå BB gjorde det inte lättare.

Men även Alliansens problem avslöjades. Alliansen visade sig bestå i två hälfter, både om de avskaffade ID-kontrollerna. Fel tycker M och SD. Rätt anser C och L. Och om gemensam budget. Ebba Busch Thor drog sig inte för att påpeka att det borde bli en gemensam borgerlig regering redan i höst och lyckades överrumpla Jan Björklund som för en gångs skull inte var särskild repliksnabb utan snarare lite ställd.

Jimmie Åkesson stod kanske för den enda nyheten i debatten. Han föreföll beredd att sänka straffrättsåldern till 12-13 år. Frågan är om inte det är ett uttryck för lite desperation över att de andra partierna nu satsar så hårt på lag och ordning.

Inte oväntat fick vinster i välfärden stort utrymme. Både L och C gav regeringen tydliga inviter om att göra upp om skärpta krav på t ex friskolor om Löfven slänger förslaget om vinsttak i papperskorgen. Men statsministern nappade inte.

Man skulle kunna tro att Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra skulle dominera en sån här debatt. De leder ju respektive block. Men det gjorde de inte. Det var snarast Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson som lyckades bäst.