Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jojje Olsson

Här tillåts draken vakta hönsgården

Kinesiska staten bjuds in att sköta säkerhetskontrollerna vid Arlandas utrikesterminal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG
Övervakningskamera.
Foto: Trond Reidar Teigen / TT NYHETSBYRÅN
Arlanda.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinesiska staten bjuds in att sköta säkerhetskontrollerna vid Arlandas utrikesterminal.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

China General Nuclear Power Group står redan för en betydande del av svensk vindkraft. Så kanske är det helt i sin ordning att kinesiska Nuclear Technology Company nu ska stå för säkerhetskontrollen på Arlanda, som Aftonbladet avslöjade i går.

De är ju båda statsägda kinesiska bolag, som har svartlistats i USA för kopplingar till Kinas militär och säkerhetstjänst. Men vid en närmare titt så utgör ändå gårdagens regiminbjudan ett ännu tydligare exempel på att låta draken vakta hönsgården.

Nuctech har kallats ”flygplatsernas Huawei”. Men till skillnad från det omtalade telekombolaget, så har Nuctech aldrig ens försökt hävda sitt oberoende från Peking.

Företaget grundades av sonen till Kinas förre president Hu Jintao. Sedan i fjol heter majoritetsägaren China National Nuclear Corporation, ett konglomerat med uppgift att bygga diktaturens kärnvapen.

Enligt Annika Balasz, strategisk upphandlare på Swedavia, valdes Nuctech därför att man kom med det bästa anbudet. No shit. För liksom är fallet med Huawei eller vindkraft, så åtnjuter även kärnkrafts- och säkerhetsbolag med militära kopplingar statliga subventioner som gör att de kan ta marknadsandelar utomlands med hjälp av lägre priser.

Vindkraften ja. 2017-2022 stod Kina för en femtedel av all investering i svensk vindkraft. Även här är man billigare än utländska konkurrenter. Den långsiktiga ambitionen är ett slags globalt monopol på vindkraft, där endast kinesiska företag kan erbjuda attraktiva helhetslösningar.

Samma planer fanns för telekomutrustning, innan flera länders förbud mot Huawei satte käppar i hjulet. Men nu är vi alltså på väg att hjälpa Peking etablera monopol vid säkerhetskontroller på flygplatser. Något som kommer väl till pass både för att störa trafiken och samla in persondata eller annan information.

Med priser så låga att man tidigare belagts med antidumpningstullar av EU-kommissionen, har Nuctech på kort tid etablerat sig vid flera europeiska flygplatser. Nu har turen alltså kommit till Sverige att, återigen, vara naivt.

Swedavia försvarar upphandlingen med att andra länder också använder utrustning från Nuctech, samt att man minsann kommer teckna ett säkerhetsavtal(!) med regimföretaget.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) gav inga intervjuer om saken då han i går kallades upp till riksdagens näringsutskott. Medierna fick nöja sig med en krånglig byråkratisk harrang som hänvisade till LUF, lagen om upphandling inom försörjningssektorerna.

Möjligtvis klår näringsministern Swedavia i naivitet genom en kombo. För det var bara ett par veckor sedan som Thorwaldsson i SVT Agenda sade att det är bra för svenskt näringsliv med kinesiska intressen som äger svenska företag.

Gazprom skulle inte tillåtas bygga svenska gasledningar. Inga ministrar skulle hylla Moskvas ägande i svenska bolag, eller låta nya KGB installera röntgenmaskiner på Arlanda med hänvisning till lagar om upphandling.

Ändå bleknar björnens kapacitet och ambitioner jämfört med drakens. Oförmågan att inse detta riskerar stå oss dyrt, då en växande del av Europas energiförsörjning och säkerhetsinfrastruktur hamnar i Pekings händer.


Jojje Olsson är journalist och författare, specialiserad på Kina. Förra veckan fick Expressen-medarbetaren Selanderpriset från Eskilstuna-Kurirens stiftelse, för sin kamp för yttrandefriheten. Han har tidigare berättat om hur Kinas ambassad skickat hotmejl till honom.