Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan T Lindwall

Nu börjar en ny tidsepok för Madeleine

Prinsessan Madeleine har blivit mamma.

Klockan 04.41 svensk tid i morse fick hon och Chris O'Neill en dotter på Manhattan i New York.

Det var ingen slump att det blev i USA.

Där hade hon en hel Atlanten mellan sig och Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var tidigt i morse som beskedet kom:

"Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Madeleine torsdagen den 20 februari 2014 klockan 22.41, lokal tid New York, nedkom med en dotter. Såväl mor som barn mår bra. Svante Lindqvistriksmarskalk."

Prinsessan Madeleine har blivit mamma till en dotter.

Det var egentligen nästa vecka på tisdag, den 25 februari som Madeleine skulle bli mamma. Nu ville dottern ut lite tidigare och i lugn och ro - utan en massa uppståndelse.

Så sent som i går gick hovet ut och bekräftade att de redan i nästa vecka hade bjudit in till Te Deum, tacksägelsegudstjänst, för att fira prinsessan Madeleines nedkomst. De var redan nu säkra på att Madeleine skulle föda i tid.

Nu börjar en ny tidsepok för Madeleine.

Så hon har längtat.

Alla kring henne vet hur oerhört barnkär hon är och det är väl ingen slump att prinsessan blev gravid strax efter bröllopet förra sommaren.

I stället för att föda på Karolinska sjukhuset som storasyster Victoria gjorde 2012 med Estelle valde Madeleine och Chris ett sjukhus i New York, ett av de mest exklusiva och i närheten av deras bostad.

Madeleine och Chris har själva tagit beslutet att föda sin dotter i USA och det är historiskt ur framför allt ett perspektiv:

Det är första gången i modern tid som en prinsessa av Sverige föds utanför Sveriges gränser.

Sedan 1899 när prinsessan Margaretha föddes fram till 2012 och Estelle har det fötts elva svenska prinsessor. Det som är lite talande i den här stunden är var prinsessan Margaretha föddes 1899:

Villa Parkudden på Djurgården.

Madeleines och Chris framtida hem i Sverige.

Spooky - kusligt.

Prinsessan Madeleine är inte som sina syskon. Det är därför hon också har lyckats att få pappa kungens och mamma Silvias godkännande att föda i USA.

Det är väl inget konstigt, tycker de flesta?

Jo, i och med att det handlar om en kunglig födsel och en prinsessa som ska ingå i tronföljden kan det bli konstigt.

 

Nu blir Madeleines och Chris dotter amerikansk och svensk medborgare. Att hon skulle bli drottning genom tronföljden är fullständigt osannolikt, Estelle och Carl Philips eventuella framtida barn står före i kön.

Däremot kan det bli som det blev för exempelvis prinsessan Ingrid, syster till vår nuvarande kungs framlidna far Gustaf Adolf, eller som för prinsessan Astrid av Sverige:

De blev drottningar i ett annat land.

Ingrid gifte sig med kronprins Frederik av Danmark och 1947 när han blev kung blev hon drottning av vårt grannland Danmark.

Prinsessan Astrid av Sverige förälskade sig i kronprins Leopold av Belgien och blev 1934 drottning av Belgien.

Nu gör prinsessan Madeleines dotter de här prinsessorna sällskap.