Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan T Lindwall

Johan T Lindwall: Lilian valde kärlek framför barn

Prinsessan Lilian med prinsessan Madeleine.Foto: Thomas Persson

Kungahuset har sorg.

Lilian är död.

Victoria har mist sin extrafarmor och förtrogna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När kronprinsessan har haft det som jobbigast har hon alltid kunnat vända sig till Lilian. Hon har lyssnat och bevarat alla hemligheter hos sig.

Det lyser inte längre ute på Villa Solbacken på Djurgården.

Lilian har somnat in och lämnat kungafamiljen i stor sorg. Lilian har genom alla år varit en oerhört viktig medlem av familjen.

 

Kärlekshistorien mellan prins Bertil och prinsessan Lilian engagerade hela Sverige. I 33 år var de tvungna att smyga med sin kärlek - allt för att prins Bertil inte skulle bli utkastad från kungahuset.

Lilian valde kärlek framför barn när hon accepterade de stela kungliga reglerna. Hon och Bertil insåg att deras kärlek skulle kosta dem lyckan att få bli föräldrar.

 

Lilian beklagade aldrig sig offentligt över allt hon var tvungen att offra. Alla omkring henne vittnade om hennes styrka som människa och om hennes oerhörda empati.

Lilian och Silvia kom under åren att bli väldigt nära vänner. Efter att prins Bertil hade dött i januari 1997 var Lilian förkrossad av sorg. Det kom att bli drottningen som fick trösta prinsessan Lilian.

Bara ett par månader senare var det Lilians tur att hjälpa Silvia. När drottningens mor Alice Sommerlath avled i mars 1997 var det Lilian som fanns där och tröstade Silvia. Efter det var Lilian och Silvia inte bara bästa väninnor – Silvia såg även en extramamma hos Lilian.

 

Varje vecka de senaste åren – på bestämda dagar och klockslag – har Silvia åkt med sin chaufför ut till Villa Solbacken på Djurgården. I timmar har hon och Lilian suttit över en kopp kaffe och pratat om veckans händelser. Lilian har också – när hälsan tillåtit – ringt på en bil från hovstallet som har fått köra henne ut till Drottningholms slott.

Lilian och Silvia älskade att sitta i timmar och bara prata om allt som hade hänt. Roligt och oskyldigt skvaller var något som fascinerade och roade Lilian.

Många gånger valde paret att besöka värdshuset Ulla Winbladh på kungliga Djurgården. Där inne i matsalen, direkt till vänster, hade hon och prins Bertil sitt runda stambord. Samma dag som Bertil avled ställde personalen ett tänt ljus och ett porträtt på bordet – för att hedra prinsen. Det lär lysa ett nytt ljus på det bordet även i kväll.

 

Lilian brukade alltid skina upp och ta sig tid att växla några meningar.

Hon hade även humor. På Nobelfesten 1995 försökte jag bjuda upp henne efter middagen. Hon skrattade, sedan sa hon allvarligt:

– Johan, Oh, god no! Vad skulle Bertil säga?

Prinsessan Lilian var inte frisk den senaste tiden. Hon har åkt ut och in på sjukhus och haft ständig uppsikt i hemmet. Dygnet runt har det funnits sjukvårdspersonal för att ta hand om Lilian.

För Victoria har det varit jobbigt att se Lilians hälsa gradvis försämras. Victoria och Lilian har alltid haft en speciell relation.

Det är hem till Lilian som Victoria har åkt när varken mamma eller pappa har förstått. Lilian har alltid funnits där för Victoria, lyssnat och kommit med kloka råd.

 

Även Carl Philip och prinsessan Madeleine har sökt Lilians tröstande och goda råd genom åren. Prins Bertil och prins Carl Philip stod varandra nära. För Bertil var det naturligt att ge Carl Philip Villa Solbacken som hans framtida hem.

När pappa kungen en gång vägrade acceptera Victorias val av kärlek var det bara två personer som kunde lyssna. Daniels mamma Eva och prinsessan Lilian, som bättre än någon annan visste vilka svårigheter kunglig kärlek kan möta.

Det var en självklarhet att Lilian var en av de första att få veta att Daniel och Victoria hade förlovat sig. Strax efter att de växlat ringar ute vid Drottningholms slott åkte de hem till Lilian och berättade den glada nyheten. Redan då var Lilian förändrad av sin sviktande hälsa.

Det gjorde ont i Victoria att se Lilian försämras och för sin närmaste krets ventilerade hon ofta oron över sin extrafarmor.

Nu är Lilian död.

Victorias extrafarmor har åkt till himlen. Där får hon äntligen träffa sin Bertil igen. Sin älskade prins.