Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan T Lindwall

"Hovets förklaring
är bara struntprat"

Nej, det här var inget bra.

Det blev inte den starten som kungen hade önskat på familjens vårtermin.

Sällan tidigare har väl norrmännen varit så arga på vårt kungapar - nobba deras heligaste dag på hela året och ett 200-årsjubileum kan inte ha varit speciellt genomtänkt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Redan tidigt i förmiddags fick jag första samtalen från Norge. Vårt kungapar hade gett besked att de inte kommer den 17 maj till Norge och Oslo för att fira att Norges grundlag fyller 200 år. Till skillnad från danska drottningen Margrethe väljer vår kung att stanna hemma med drottning Silvia.

Då hade ännu inte hovet gett sin förklaring och jag var övertygad om att kungen och Silvia hade nobbat för att de hade redan ett annat åtagande den dagen - ett åtagande som inte gick att flytta på, exempelvis ett inkommande eller utgående statsbesök som ännu inte hade blivit officiellt. I alla de intervjuer jag gjorde på förmiddagen för norska medier förklarade jag att jag såg det som helt otänkbart att kungen och drottning Silvia annars skulle nobba en sådan stor och viktig dag i vårt grannland Norge.

Inte bara att de är våra närmaste grannar - kung Harald och drottning Sonja av Norge är personliga vänner till vårt kungapar. Kronprinsparet Haakon och Mette-Marit står ju dessutom vårt svenska kronprinsesspar Victoria och Daniel oerhört nära.

Sedan kom svenska hovets förklaring:

Kungen besöker inte andra länder med anledning av att de firar någon särskild dag, såsom nationaldag.

Ursäkta?

Struntprat, säger jag.

Någon sådan regel har aldrig tidigare funnits. På valborgsmässoafton förra året var exempelvis kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Holland när Willem-Alexander tog över tronen efter sin mor Beatrix, då drottning, i dag prinsessan av Holland. Högtiden i Holland var på deras största nationaldag Drottningens dag. Så där föll hovets argument.

Hovets förklaring är tunn och jag är nog efter att nyhetsflödet pågått i ett antal timmar övertygad om att de har missbedömt situationen. De har inte insett hur viktig den här dagen är för Norge och deras befolkning.

Vad göra nu?

Svårt. Tyvärr är skadan redan skedd. Någon uppe på slottet har uppenbarligen inte skött sitt jobb.

Enda chansen nu att rädda lite av situationen är att tacka ja till inbjudan och åka till Norge.

Samma misstag lär inte ske igen på väldigt, väldigt länge.