Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan T Lindwall

Hennes namn kan bara bli ett – Diana

En liten prinsessa och en hel nation i glädje.

När Estelle föddes 2012 rusade populariteten för svenska kungahuset i taket.

Det är ingenting mot det som nu sker i England. Där är kungahuset en av de starkaste symbolerna och det har bara med en person att göra:

Diana.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad prinsessan kommer få för namn?

Diana, så klart.

Det var ju tidigt i morse som hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, åkte in till St Marys hospital i Paddington i London.

När Estelle skulle komma till världen här i Sverige 2012 var väntan stor och i veckor i förväg spekulerades det om både kön och nedkomstdatum. Smått hysteriskt, tyckte många.

Lugn. Det som skedde i Sverige är INGENTING i jämförelse med det som har skett de senaste veckorna i England och det som sker just nu i London.

Rojalister har tältat utanför sjukhuset – utklädda till kungliga bebisar med napp och allt. Det har skrivits spaltmetrar i tidningarna om den stundande nedkomsten. Hysteriskt är där den rätta termen på det som har skett.

Varför?

Jo, kungahuset i England är oerhört starkt. Det är det kungahus i världen som är mest känt och mest respekterat. De engelska kungligheterna har alltid sett sig lite finare och lite bättre än de andra europeiska kungahusen.

Men populariteten och det starka stödet finns bara en person att tacka för och det är framlidna prinsessan Diana. Det är snart 20 år sedan hon dog inne i tunneln i Paris, en sen sommarnatt i augusti 1997.

Då sörjde en hel nation. En hel värld. För precis så stor var Diana. Älskad av alla och ihågkommen av alla.

Nu när äldste sonen William ska bli pappa igen är det naturligtvis oerhört stort. Tänk om Diana hade levt. Då hade hon i dag blivit farmor för andra gången. Första gången var ju när lilla prins George kom till världen.

Förra gången fick William och Kate en liten son. Han ska en dag ta över tronen i England, men först ska farfar Charles vara kung och pappa William bestiga tronen innan det är dags för lille George.

Flickan som kom till världen i dag är per automatik prinsessa av England och blir fyra i tronföljden – petar till och med ner Williams lillebror Harry ett pinnhål i tronföljden.

Namn kommer det spekuleras om. Ett av namnen blir garanterat efter nuvarande drottningen Elizabeth och även Viktoria efter framlidna engelska drottningen som även var kejsarinna av Indien.

Men tilltalsnamnet som sagt kan bara bli ett och kom ihåg var ni läste det först:

Diana.

Så klart.