Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johan T Lindwall

Det blev ett klassiskt kunganamn – men Skåne var en skräll

Kung Oskar II poserar i sin kröningsdräkt med regalier framför Drottning Kristinas silvertron.
Porträtt av Oscar I från 1855 av Augusta Åkerlöf.
Klassiska bilden, fyra generationer Bernadotte: Kung Oscar II (sittande), med nyfödde tronföljaren Gustaf Adolf i famnen, dåvarande kronprins Gustaf (t.v.) och prins Gustaf Adolf. Foto: TT
Prins Carl Gustaf i dopklänning i armarna på sin gammelfarfar kung Gustaf V. Blivande kung Gustaf VI Adolf och stående prinsens far Gustaf Adolf. Foto: TT

STOCKHOLMS SLOTT. Det blev Oscar, Carl, Olof - hertig av Skåne.

Så klart Daniel och Victoria ville hedra de personer som står de allra närmast. Pappa Olle som räddade livet på sin son när han för snart sju år sedan gav sin ena njure.

Nu är det namnet för alltid cementerat och inskrivet i kungahistorien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Daniel hade chansen att en gång för alla visa vad hans far har och betyder för honom.

När det stod klart att det var en liten prins som hade kommit till världen var det de stolta föräldrarna som skulle välja namne till den lilla prinsen.

Estelle, det namnet var det inte många som såg komma. Oväntat och vågat av de nyblivna föräldrarna 2012.

Oscar, Carl, Olof var däremot mer traditionellt - men framför allt en hyllning till de personer som står kronprinsessan Victoria och prins Daniel allra närmast:

Papporna.

Daniel hade kanske inte funnits med oss i dag om inte hans far Olle hade gjort det han gjorde för snart sju år sedan. När sonen Daniel var akut njursjuk så insåg läkarna att det fanns bara en utväg och det var en ny njure.

Mamma Ewa och pappa Olle testades. Det blev Olle, och i dag nästan sju år senare tackade Daniel när han namngav sin son efter pappa olle och gav namnet Olof. För övrigt samma mellannamn som Daniel själv bär.

Det var kung Carl XVI Gustaf i form av statschef och far till kronprinsessan Victoria meddelade namnen på landets allra senaste lilla kunglighet - en prins. Bredvid sig hade han prins Carl Philip, närmast numera i tronföljden, när kronprinsessan inte av naturliga skäl var på plats.

– Livet är förunderligt. Livet går vidare, det är så fantastiskt. Nu det är det vi som har blivit välsignade med en ny prins, sa kungen med anledning av prins Johann Georg von Hohenzollern plötsliga bortgång i går. Han var gift med kungens syster prinsessan Birgitta.

Sedan avslöjade kungen namnen:

Oscar, Carl, Olof.

Oscar blir tilltalsnamnet. Ett klassiskt kunganamn. Oscar I var kung i Sverige mellan 1844 till 1859. Oscar II var kung i Sverige mellan 1872 och 1907. Han var i sin tur far till Gustaf V och ingen med sin kungahistoria glömmer klassiska kungabilden med fyra generationer Bernadotte. Oscar II med Gustaf V, Gustaf VI Adolf och Gustav Adolf. Den sistnämnda vår nuvarande kungs framlidna far, dog i en flygolycka 1947.

Carl. Ja, behövs väl ingen längre förklaring. Victorias sätt att hedra pappa kungen och alla prinsar bakåt i Sverige som har burit det vackra namnet Carl. Nu förs namnet vidare och kungen kan inte vara annat än en stolt morfar.

Sedan blev lille Oscar hertig av Skåne. Gustaf VI Adolf var den senaste kungligheten som var hertig för Skåne. När han dog 1973 var det ju vår nuvarande kung som ersatte honom på tronen.

Tidigare på morgonen hade statminister Stefan Löfven tillsammans med riksdagens talman Urban Ahlin, riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke varit ute på Haga slott för den traditionella vittnesceremonin. En gammal kunglig tradition. För kronprinsessan Victoria var det speciellt när Estelle föddes 2012 och Alice Trolle-Wachtmeister, 89, var den första utanför kungafamiljen som höll prinsessan för första gången.

När prinsessan Estelle föddes skedde den traditionella vittnesbekräftelsen - som förr användes i kungliga sammanhang för att bekräfta könet på den nya kungliga medlemmen - dagen efter på Haga slott. Även efter att prinsessan Leonore föddes i USA och kom hem till Sverige var Alice Trolle-Wachtmeister den första som höll i prinsessan som en symbolisk handling.

När kronprinsessan var nyfödd 1977 var Alice Trolle-Wachtmeister på Stockholms slott och gjorde den så kallade vittnesceremonin av den nyfödda kungligheten. Likaså när prins Carl Philip såg dagens ljus 1979 och även prinsessan Madeleine 1982 på Drottningholms slott.

Det är en gammal kunglig tradition att bland andra överhovmästarinnan, riksdagens talman, riksmarskalken och statsministern gör det som förr var en nödvändig kunglig besiktning av den nyfödda kungliga bebisen.

Nu är Alice Trolle-Wachtmeister ersatt av Kirstine von Blixen-Finecke på grund av sviktande hälsa och statsministern berättade nöjt om vittnesceremonin och att både mamma och den lilla prinsen sov nöjt.

Den som dock var frustrerad var Estelle. Hon kunde inte förstå varför lillebror bara blundade och inte tittade på hennes teckningar som hon hade gjort till honom. Hon som också egentligen hade önskat en hamster.

När i princip hela familjen sedan vid lunch samlades inne i Slottskyrkan för Te Deum var det en speciell stund. Kunglig historia.

Utanför ljöd de 21 skotten från Skeppsholmen. I denna kyrka har vi fått uppleva både sorg och glädje.

I dag var det glädje. Låt det så förbli en bra stund.

Vi hade fått en ny liten prins.

Oscar.

Prins Oscar. Välkommen!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!