Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn skiljer sig. Foto: Christian Örnberg
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn skiljer sig. Foto: Christian Örnberg
Johan T Lindwall

Ari Behn har varit en belastning för norska kungahuset

Publicerad

Det är ingen skräll.

Ända sedan första dagen har Ari Behn varit en belastning för norska kungahuset med alla sina olika kontroversiella utspel.

Men det som förvånar mig nu är ju att prinsessan Märtha Louise varje gång har tagit honom i försvar. I synnerhet inför pappa kung Harald och mamma drottning Sonja.

Jag trodde på deras kärlek. Men till slut blev allt helt enkelt för mycket.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En fredag i augusti och norska hovet släpper den överraskande tråkiga nyheten att prinsessan Märtha Louise och Ari Behn går skilda vägar efter så många år tillsammans och tre barn.

Ledsen, jag tror inte på lyckliga skilsmässor, men de sker. Även i de kungliga salongerna.

Vi minns prins Joachim och prinsessan Alexandra av Danmark. Det blev en smutsig skilsmässa inför öppen ridå och en hel nation. Även hela Norden.

Här i Sverige har vi ingen skilsmässa i modern tid, men en bruten kunglig förlovning när prinsessan Madeleine och Jonas Bergström avslutade sin relation och skrotade sitt kommande bröllop. Det var 2010 och vilken uppståndelse det blev i Sverige och i våra grannländer.

Nu Märtha Louise och Ari Behn. Trist, så klart. Märtha Louise har alltid varit folkets prinsessa. Här i Sverige har hon varit populär och bästa väninna med kronprinsessan Victoria.

 

Jag har träffat både Ari Behn och Märtha Louise så många gånger under de här åren sedan de gifte sig 2002. Båda lika trevliga. Märtha Louise otroligt ödmjuk. Ari Behn med en attityd och fasad, men efter ett tag inser alla som möter honom att det är just bara en fasad. Under där finns en otroligt trevlig och ödmjuk kille.

Många gånger har Ari Behn dock gjort i mina ögon onödiga och smått korkade utspel som har fått både svärfar kung Harald och svärmor drottning Sonja att koka på slottet. Några gånger har de ventilerat vad de tycker, men i övrigt tigit, men alla har vetat att det har skapat ramaskri i de kungliga salongerna.

Märtha Louise har varit kontroversiell med sin änglaskola och böcker. Det gick ju så långt att hon fick avstå rätten till apanage, skattebetalarnas pengar, och Hennes Kungliga Höghet titel för att det inte skulle bli liv i en hel nation.

Ari Behn har aldrig haft en kunglig titel, men ändå setts och räknats som en kunglig. Det är just därför han varje gång när han har gjort sina utspel blivit en börda. En belastning, helt enkelt.

2009 skrev han en bok och erkände:

– Jag är patologiskt trotsig, upprorisk till det infantila. Det skapar problem och gör att jag ofta hamnar i komprometterande situationer och idiotiska gräl.

 

Jag trodde att Märtha Louise kärlek var gränslös till Ari. Det var den kanske, men till slut kom paret till en ändpunkt och så klart har historien de senaste åren med Ari Behns stundtals påfrestande förhållande till norska folket spelat in i hela processen.

Vad han elakt har kallats för?

Svärsonen från helvetet. Det säger väl allt.

Eller som han själv konstaterade för snart sju år sedan:

– Förr eller senare blir jag utsparkad hemifrån!

Nu har det skett. Den omöjliga kärlekssagan Märtha Louise och Ari Behn är över.

Historia. Kunglig sådan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag