Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johan T Lindwall

Ari Behn har varit en belastning för norska kungahuset

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn skiljer sig. Foto: Christian Örnberg

Det är ingen skräll.

Ända sedan första dagen har Ari Behn varit en belastning för norska kungahuset med alla sina olika kontroversiella utspel.

Men det som förvånar mig nu är ju att prinsessan Märtha Louise varje gång har tagit honom i försvar. I synnerhet inför pappa kung Harald och mamma drottning Sonja.

Jag trodde på deras kärlek. Men till slut blev allt helt enkelt för mycket.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En fredag i augusti och norska hovet släpper den överraskande tråkiga nyheten att prinsessan Märtha Louise och Ari Behn går skilda vägar efter så många år tillsammans och tre barn.

Ledsen, jag tror inte på lyckliga skilsmässor, men de sker. Även i de kungliga salongerna.

Vi minns prins Joachim och prinsessan Alexandra av Danmark. Det blev en smutsig skilsmässa inför öppen ridå och en hel nation. Även hela Norden.

Här i Sverige har vi ingen skilsmässa i modern tid, men en bruten kunglig förlovning när prinsessan Madeleine och Jonas Bergström avslutade sin relation och skrotade sitt kommande bröllop. Det var 2010 och vilken uppståndelse det blev i Sverige och i våra grannländer.

Nu Märtha Louise och Ari Behn. Trist, så klart. Märtha Louise har alltid varit folkets prinsessa. Här i Sverige har hon varit populär och bästa väninna med kronprinsessan Victoria.

 

Jag har träffat både Ari Behn och Märtha Louise så många gånger under de här åren sedan de gifte sig 2002. Båda lika trevliga. Märtha Louise otroligt ödmjuk. Ari Behn med en attityd och fasad, men efter ett tag inser alla som möter honom att det är just bara en fasad. Under där finns en otroligt trevlig och ödmjuk kille.

Många gånger har Ari Behn dock gjort i mina ögon onödiga och smått korkade utspel som har fått både svärfar kung Harald och svärmor drottning Sonja att koka på slottet. Några gånger har de ventilerat vad de tycker, men i övrigt tigit, men alla har vetat att det har skapat ramaskri i de kungliga salongerna.

Märtha Louise har varit kontroversiell med sin änglaskola och böcker. Det gick ju så långt att hon fick avstå rätten till apanage, skattebetalarnas pengar, och Hennes Kungliga Höghet titel för att det inte skulle bli liv i en hel nation.

Ari Behn har aldrig haft en kunglig titel, men ändå setts och räknats som en kunglig. Det är just därför han varje gång när han har gjort sina utspel blivit en börda. En belastning, helt enkelt.

2009 skrev han en bok och erkände:

– Jag är patologiskt trotsig, upprorisk till det infantila. Det skapar problem och gör att jag ofta hamnar i komprometterande situationer och idiotiska gräl.

 

Jag trodde att Märtha Louise kärlek var gränslös till Ari. Det var den kanske, men till slut kom paret till en ändpunkt och så klart har historien de senaste åren med Ari Behns stundtals påfrestande förhållande till norska folket spelat in i hela processen.

Vad han elakt har kallats för?

Svärsonen från helvetet. Det säger väl allt.

Eller som han själv konstaterade för snart sju år sedan:

– Förr eller senare blir jag utsparkad hemifrån!

Nu har det skett. Den omöjliga kärlekssagan Märtha Louise och Ari Behn är över.

Historia. Kunglig sådan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!