Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Vem bryr sig om lobbyisterna?

Partiledarens försvar efter anklagelserna – avfärdar att L skulle styras av lobbyister
Lobbyisten Johan Jakobsson, som var involverad i Sabunis kampanj för att bli partiledare, under en presskonferens 2006.Foto: ROBBAN ANDERSSON

Det var en stor artikel om en PR-byrå i Svenska Dagbladet häromdagen. Eller, för att vara korrekt, en PA-byrå.

PR står för Public relations. PA för Public Affairs. Skillnaden är antagligen viktig för de närmast berörda.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Artikeln handlade alltså om en PA-byrå och det särskilda med denna byrå var dess nära band till partiet Liberalerna. Nu är inte det så särskilt. Jag kan på rak arm nämna tre eller fyra byråer av liknande slag som också har band till Liberalerna. Men det var inte heller poängen. Poängen, om jag förstod den rätt, var att den här byrån hade lyckats få Liberalerna att ta sig an ett förslag om en ”elektrifieringskommission”. Idén kom från en av byråns kunder, nämligen Scania. Dessutom verkade byråns medarbetare ha stöttat Nyamko Sabuni, när hon ville bli partiledare.

Det måste gå att räkna Stockholms påverkare i tusental.

Jag förstod inte riktigt vad i detta som var opassande. Det kan ju hända att bra förslag kommer från näringslivet. Och liberaler måste väl få engagera sig i valet av sin partiledare, även om de jobbar på PA-byrå?

Men en annan tanke slog mig, när jag läste.

Stockholm är fullt av byråer av det här slaget. En del internationella, med flådiga kontor och gamla statsministrar på lönelistan. En del enmansbolag, med högoktaniga kontaktlistor i mobilen. Det finns gamla rävar och unga påläggskalvar i branschen. Det finns tidigare politiker och före detta journalister. Det finns gamla informationschefer och diplomater som tröttnat på den låghalta lunken på UD. Det måste gå att räkna Stockholms påverkare i tusental.

Tänk om de inte är särskilt viktiga?

Det jag vill komma till är att det finns en ganska bred koalition av intressen som vill att byråer av det här slaget ska vara viktiga. Byråerna själva, förstås. Journalister, som behöver avslöjanden och konspirationer. Människor som förlorat strider och behöver någon orätt att skylla på. Och så vidare.

Men tänk om det där mest är önsketänkande? Tänk om det mesta skulle vara ungefär som det är, även om påverkarnas faktureringsbara tidrapporter hade förblivit oskrivna?

Jag skulle tro att Socialdemokraternas nedgång, fram till coronan, hade sett ut ungefär som den gör, även utan påverkare.

I min erfarenhet glömmer påverkare ofta hur ointresserade folk är av vad de ägnar sig åt. Vanliga svenskar lägger inte timmar på att analysera politiska utspel. De kastar sig inte i sängarna i avsaknad av ett riktigt övertygande PA-initiativ, som kan hjälpa dem att bestämma sig för vad de tycker om elektrifierade lastbilar. Deras mobiler plingar inte av pressmeddelanden från olika partier. De nöjer sig med att ta in de stora dragen. Och de stora dragen är som de är.

Jag skulle tro att Socialdemokraternas nedgång, fram till coronan, hade sett ut ungefär som den gör, även utan påverkare. Uppgången efter coronan likaså. Detsamma gäller Moderaterna. Och Sverigedemokraternas framväxt har nog inte ett dugg att göra med påverkare. Knappt heller Vänsterpartiets ökning. Det skulle inte ens förvåna mig om Nyamko Sabuni hade blivit Liberalernas partiledare, även i en värld utan PA.

Det är förstås en ofarlig gissning, för vi kan aldrig få ett säkert svar. Och de här byråerna bidrar ju med annat värdefullt. Försörjning för en annars rätt svåranvändbar samhällsklass, till exempel.

Men tänk om branschens allra hemligaste hemlighet är att den egentligen inte spelar någon roll att tala om?

Var snäll nästa gång du träffar en konsult.

 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Är Liberalerna ett riktigt parti? 

LÄS MER: Hård strid om snabbtåg skakar januarisamarbetet

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podcast om politik: Statsministern som försvann 

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON