Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Varje kvarter borde utse sin egen officiella moralpolis

”Det finns så många frågor, trots att han ger så många svar. Och vem ska man annars fråga, nu när det blivit normalt att statsministern talar om hur ofta vi ska tvätta händerna och hur lång en armlängd är?”, skriver Johan Hakelius.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Nä, vet ni vad, nu tycker jag att vi gör slag i saken. Nu lägger vi av med de här halvmesyrerna. Nu tycker jag att vi alla får ett sms med Stefan Löfvens mobilnummer, så vi kan ringa och fråga direkt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Får man resa två timmar med bil, oavsett vilken bil man har? Kan man få svart på vitt vilka de där ”vissa förutsättningarna” är? Måste man hålla fartbegränsningen? Och hur länge får man cykla, innan man bryter mot folkvettet? Alla har ju inte bil.

Det finns så många frågor, trots att han ger så många svar. Och vem ska man annars fråga, nu när det blivit normalt att statsministern talar om hur ofta vi ska tvätta händerna och hur lång en armlängd är?

Men visst, allt kan förstås inte Stefan Löfven ta hand om.

Det är på tiden att vi organiserar den här spontana ordningspolisen som så påpassligt uppstått omkring oss. Varje kvarter – på landet varje socken – kan väl utse sin ilsknaste insändarskribent till officiell moralpolis. Exakt vilka befogenheter moralpolisen ska ha – bara social utfrysning, eller borde vi barka av skampålarna igen? Spöstraff? Hotbrev? – kan vi förstås resonera om, men konstaplarna borde i alla fall få bära koppel. Kanske benläder, ridpiska och skärmmössa, att göra honnör mot när länsepidemiologen kommer på inspektion.

De kan få tävla om utmärkelser, också. En medalj för att ha kallat alltför slappa restriktioner ”folkmord på äldre”. En annan för att ha pekat ut stockholmare som smittspridande lusar. En tredje, låt oss kalla den förintelseordern, för de vildaste jämförelserna mellan svenska dödstal och de tråkigaste kapitlen under andra världskriget. I färggranna band att hänga under skyddskläderna.

Det är trots allt sådant vår fina, svenska, frivilliga linje vilar på: lydnad och social stigmatisering.

Men viktigast av allt är förstås att moralpoliserna bygger upp finmaskiga nätverk av angivare och handgångna i sin sektor. Folk som kan hålla både ett och två ögon på slarviga medborgare och utsätta dem för obehag i subtilare former. Stickiga ögonkast, menande tonfall, insinuationer och små moralismer, allt för att hålla folkvettet inom ramarna.

Det är trots allt sådant vår fina, svenska, frivilliga linje vilar på: lydnad och social stigmatisering. Vi får inte slappna av.

Fast det är hög tid att sluta vara naiva om sådana saker också. Just nu är vi upptagna med det akuta, men det kommer en dag när vi får tid att utvärdera det som hänt. Då måste vi utkräva ansvar. Då, när Stefan Löfven och hans regering får tid att gå igenom hur varje medborgare skött sig, är det viktigt att de har ett bra beslutsunderlag.

Vilka har visat folkvett och vilka har inte gjort det? Vilka har kört i två och en halv timme? Vilka har tvättat händerna i bara 15 sekunder?

Den här pandemin får inte leda till att vi glömmer bort hur viktigt det är att vårda förtroendet mellan medborgare och politiker. De medborgare som inte levt upp till politikernas förtroende måste bli varse att sådant beteende får konsekvenser.

MSB:s senaste mätningar tyder på att det finns svenskar som har börjat ha trevligt igen, utan att fråga om lov. De flesta följer de rekommendationer myndigheterna ger, men vissa rapporter tyder till exempel på att mindre grupper medborgare börjat hoppa över artiklar där skribenterna vittnar om att döden smugit in i vardagen.

Det är bekymrande. Det här är inte rätt tid för frivoliteter. Om ni inte tror mig, ring Stefan och fråga.

 

LÄS MER: Johan Hakelius: Bara Netflix och gin kan ta oss genom våren 

LÄS MER: Svenska misstagen – därför dör vi trots forskarnas varningar 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podcast om politik: Liberalerna och lobbyisterna 

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON