"Vi har halkat och ramlat. Vi har sett oss själva i hallspegeln, utspökade i mössor och sjalar och tröjor och jackor och vi har tappat allt mod, all glädje, all självrespekt", skriver Johan Hakelius Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL"Vi har halkat och ramlat. Vi har sett oss själva i hallspegeln, utspökade i mössor och sjalar och tröjor och jackor och vi har tappat allt mod, all glädje, all självrespekt", skriver Johan Hakelius Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
"Vi har halkat och ramlat. Vi har sett oss själva i hallspegeln, utspökade i mössor och sjalar och tröjor och jackor och vi har tappat allt mod, all glädje, all självrespekt", skriver Johan Hakelius Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Längdskidor. Långfärdsskridskor. Ni hör ju själva: ”längd”, ”lång”. Vintern är en tävling i sedlig uthållighet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILDLängdskidor. Långfärdsskridskor. Ni hör ju själva: ”längd”, ”lång”. Vintern är en tävling i sedlig uthållighet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Längdskidor. Långfärdsskridskor. Ni hör ju själva: ”längd”, ”lång”. Vintern är en tävling i sedlig uthållighet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Johan Hakelius

Vi är många som lider i ert paradis

Publicerad

Det som gör en snöstorm i mars uthärdlig är skadeglädjen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En del av er börjar redan i oktober. Badvattnet har knappt svalnat, ändå är ni i gång: ”Vad härligt det ska bli med snö.” ”Hoppas att vi får en vit vinter.” ”Jag har ett par nya längdskidor och… ”

Bla, bla, bla.

Det finns något osunt i vinterentusiasters blick. En glimt av Jim Jones och Helge Fossmo. Bullerbyfascism.

Varje årstid har ju sin personlighet. Sommaren börjar ljuvt, men slampar till sig. Blir kladdig och lite härsken. Slappt frodig och osedlig. Hösten är en dekadent adelsman. Någon som släppt ambitionerna och förfaller med ett sorgset leende. Våren är en pilsk primör, som kan bryta mot alla konventioner och komma undan med det, tack vare sitt leende.

Varje årstid har sin tjusning. Men vintern…

Vintern är puritanernas årstid. Man hör det på orden som återkommer: vit, frisk, klar, ren. Allt sådant som leder till kamratfostran, frigiditet och folkmord. Och man märker det på detta eviga tjat om utomhusaktiviteter, den ena hurtigare än den andra.

 

JOHAN HAKELIUS: Skratta ni bara – de drev med Charles Darwin också 

 

Längdskidor. Långfärdsskridskor. Ni hör ju själva: ”längd”, ”lång”. Vintern är en tävling i sedlig uthållighet. Vinterentusiaster har smilgropar och rosor på kinden. Inget fult kommer från eller mellan deras läppar. När de väl fått på sig skidbyxorna, spänt alla hängslen och dragit upp alla dragkedjor, tar de aldrig av dem igen. De är eviga oskulder med fanatiska reflexer. De tycker att de klär i luva. De bär sina skidor på axeln med en viktighet som skulle ha varit för mycket för Jesus, när han släpade på korset. Deras självgoda leenden är av det slag som folk brukade visa, när de hade gjort bra ifrån sig i husförhöret.

Längdskidor. Långfärdsskridskor. Ni hör ju själva: ”längd”, ”lång”. Vintern är en tävling i sedlig uthållighet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Men vad i all världen är det här för tirad, hör jag er grymta.

Nå, ta det inte personligt, vinterentusiaster. Även om det faktiskt inte finns någon väg runt era personligheter i just det här ämnet.

Vi är många som lidit i ert paradis. Vi har blivit utskrattade när vi åkt på skridskolädret på oräkneliga idrottsdagar. Vi har fått snö mellan jackärm och vante, långt från räddande stugvärme. Vi har tvingats äta förkolnad korv, när kylan redan fått fötterna att domna, på sådant som ni käckt kallar ”utflykt”.

Vi har fyllt år under djävulens årstid, fått en fin cykel i present och försökt prova den i snörök och drivor. Vi har skickats ut i skogen utan tält och utan mat för att lära oss att ”överleva”. Vi har vaknat under en granruska, täckta av ett lager blötsnö, och längtat efter ryssen, för vem vill ”överleva” till vilket pris som helst?

Vi har halkat och ramlat. Vi har sett oss själva i hallspegeln, utspökade i mössor och sjalar och tröjor och jackor och vi har tappat allt mod, all glädje, all självrespekt.

 

JOHAN HAKELIUS: Det är praktidioten som klarar sig bäst 

 

Så när snöstormen bryter ut i mars är det visserligen ett helvete, men det är ju faktiskt ett helvete även för er, vinterentusiaster. Nu får ni er avskyvärda snö, era äckliga minusgrader och vidriga vindar. Vad säger ni nu då? Inte ens ni kan ju gilla det här.

Skadeglädjen sjunger i kroppen, som en vän till mig brukar säga.

Men så öppnar jag mitt Instagram. Den ena bilden avlöser den andra. Ni ler och lattjar, trots att det är 25 grader kallt. Ni flinar på Åreskutan. Ni skidar och skridskar. Ni skottar med sång och glädje. Trots att vintern kommit i mars.

Jag ger upp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag